Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 344
 
    
                Kcal / portion: 34
 
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 806 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 24%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smördegsplattor fryst 2.0 styck 78%
Ägg 1.0 styck 8%
Parmesan nyriven 4.0 msk 13%
Salt 0%
Kryddor? %
Kryddningsförslag:
Kummin hel 0%
Sesamfrön 0%
Vallmofrön 0%
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Om brödstickor > Äts ej
Matbröd för nybörjare > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Smöra en ugnsplåt. Finriv parmesan.
- Vispa upp ägg i en kopp med en gaffel. Pensla smördegsplattorna med ägg. Skär varje platta på längden i tunna remsor (cirka 12 st/platta).
- Forma: Håll i remsans båda ändar och vrid händerna mot varanda två gånger och dra samtidigt ut degen något på längden.
- Lägg remsorna på ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö över riven parmesan och salta lätt. Krydda efter behag (ej nödvändigt).
- Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills degen höjt sig och fått fin gyllenbrun färg.
Kockens kommentar
Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.
Oststänger av olika slag finns att köpa i handeln, men är aldrig lika spröda och luftiga som dessa. Dessutom är hemlagade oststänger ett prisvärt alternativ. Passar som drinktilltugg, till soppor med mera. Läs mer > Om brödstickor.
Nybörjarbröd: Det bröd är lämpligt för nybörjare att baka. Läs mer > Matbröd för nybörjare. Där redovisas det viktigaste som en nybörjare bör veta.
Alternativ
Fler recept inom Tilltuggsbröd, brödkringlor
Liknande recept som Oststänger av smördeg
- 
                
                    Grissini - klassiska italienska pinnarTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Oststänger av smördegTid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Frasiga smördegspinnar till soppaTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagade krutonger - CroûtonsTid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    VitlöksbrödTid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Pa amb tomāquet, tomat- och vitlöksbrödTid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Örtiga tunnbrödschipsTid: 12 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    OstsnurrorTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Grillat brödTid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    KryddostskorpaTid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              