Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 234

Kcal / portion: 390

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1559 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 20%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 12.0 styck 24%
Timjan finhackad 1.0 msk 0%
Olivolja 0.5 dl 24%
Sås:
Olivolja 1.0 dl 48%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Timjan finhackad 1.0 msk 0%
Rosmarin färskhackad 1.0 msk 0%
Anissprit 1.0 msk 2%
Limejuice 2.0 msk 1%
Tillbehör:
Rucolasallat 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min + 24 tim )
- Såsen: Bör lagas dagen före, för rätt smak. Skala och finhacka vitlöken.
Fräs den mjuk i olja på medelvärme i en stekpanna ca 5 min. - Lägg vitlök, timjan, rosmarin, anissprit, limejuice i matberedare och mixa till jämn sås. Tillsätt olivolja och kör 2 min till. Salta och peppra. Värm såsen före servering.
- Skala räkorna. Vänd dem i olja och timjan.
Hetta upp en grillpanna el. en stekpanna på högsta värme. Grilla räkorna 1-2 min på vardera sidan, till de blir rödvita.
Garnera med lite sallad. Servera.
Kockens kommentar
Undvik odlade tigerräkor från Sydostasien. Dessa odlas i dammar i mangroveträsken. Dammarna blir fort förorenade och hotar att förstöra miljön. Räkor är också förorenade med kemikalier etc. Köp i stället vildfångade.
Fler recept inom Havstugg
Liknande recept som Halstrade tigerräkor (drinktilltugg)
-
Friterad potatis med rom (drinktilltugg)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tigeraperitif (drinktilltugg)
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxrosor med avokadofyllning (drinktilltugg)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rullerad laxpannkaka (drinktilltugg)
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Halstrade tigerräkor (drinktilltugg)
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Musslor med pancetta
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kungskrabba Chinoise (drinktilltugg)
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatis-nori med citronsill och gräslökscreme
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gratinerade mögelostmusslor (drinktilltugg)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Räktartelette (drinktilltugg)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan