Ångkokt stenbit i fänkålsbuljong

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ångkokt stenbit i fänkålsbuljong

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Stenbitsfilé (sjurygg)

600.0 

gram

el. annan vitfisk

 

 

Fänkål

1.0 

st stor

Gröna bönor färska

100.0 

gram

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Buljong:

 

Fänkål

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Purjolök

1.0 

styck

Morot

1.0 

styck

Rotselleri

200.0 

gram

Stjärnanis

3.0 

styck

Vatten

5.0 

dl

Pernod

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 82

Kcal / portion: 443

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1774 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 4%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 544 gram)

Ingredienser

Visa:

Stenbitsfilé (sjurygg) 600.0 gram 22%

el. annan vitfisk 0%

Fänkål 1.0 st stor 5%

Gröna bönor färska 100.0 gram 2%

Smör normalsaltat 100.0 gram 41%

Salt och peppar 0%

 

Buljong:

Fänkål 1.0 styck Äts ej

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Purjolök 1.0 styck Äts ej

Morot 1.0 styck Äts ej

Rotselleri 200.0 gram Äts ej

Stjärnanis 3.0 styck Äts ej

Vatten 5.0 dl 0%

Pernod 0%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 30%

 

Tillagning (1 tim 20 min )

  1. Buljong: Skala/skiva fänkål, lök, purjolök, morot och rotselleri. Lägg i en kastrull. Tillsätt stjärnanis och fyll på med vatten så att det täcker. Låt småkoka i 40 minuter.
  2. Skala och koka potatis (15-20 minuter).
  3. Sila bort grönsakerna från buljongen. Koka ner spadet till halva mängden, dvs koka häftigt i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, samt eventuellt även med Pernod för extra lakritssmak.
  4. Skär resterande fänkål i bitar och lägg i buljongen. Låt koka i cirka 5 minuter tills fänkålen börjat mjukna. Ansa bönor.
  5. Fisk: Lägg stenbitsfiléerna ovanpå fänkålen och låt koka under lock i cirka 5 minuter. Lägg ner bönorna de sista två minuterna.

Kockens kommentar

Stenbit är en ful och svårfiléad fisk, men också en mycket välsmakande sådan. Egentligen heter arten sjurygg. Stenbit heter hannen och honan heter kvabbso. Att det finns "stenbitsrom" är m.a.o. ett biologiskt under!

Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar

Liknande recept som Ångkokt stenbit i fänkålsbuljong