Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 82

Kcal / portion: 443

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1774 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 4%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Stenbitsfilé (sjurygg) 600.0 gram 22%
Fänkål 1.0 st stor 5%
Gröna bönor färska 100.0 gram 2%
Smör normalsaltat 100.0 gram 41%
Buljong:
Fänkål 1.0 styck Äts ej
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Purjolök 1.0 styck Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Rotselleri 200.0 gram Äts ej
Stjärnanis 3.0 styck Äts ej
Vatten 5.0 dl 0%
Pernod 0%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 30%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 20 min )
- Buljong: Skala/skiva fänkål, lök, purjolök, morot och rotselleri. Lägg i en kastrull. Tillsätt stjärnanis och fyll på med vatten så att det täcker. Låt småkoka i 40 minuter.
- Skala och koka potatis (15-20 minuter).
- Sila bort grönsakerna från buljongen. Koka ner spadet till halva mängden, dvs koka häftigt i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, samt eventuellt även med Pernod för extra lakritssmak.
- Skär resterande fänkål i bitar och lägg i buljongen. Låt koka i cirka 5 minuter tills fänkålen börjat mjukna. Ansa bönor.
- Fisk: Lägg stenbitsfiléerna ovanpå fänkålen och låt koka under lock i cirka 5 minuter. Lägg ner bönorna de sista två minuterna.
Kockens kommentar
Stenbit är en ful och svårfiléad fisk, men också en mycket välsmakande sådan. Egentligen heter arten sjurygg. Stenbit heter hannen och honan heter kvabbso. Att det finns "stenbitsrom" är m.a.o. ett biologiskt under!
Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar
Liknande recept som Ångkokt stenbit i fänkålsbuljong
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kokt röding med romsås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesella
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pocherade fiskbullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gäddqueneller på klassiskt vis med panad
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Piggvar med linspuré och chokladsås
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan