
Bönsallad med tomatvinägrett till mat
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 1
Recept: 620 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Svarta bönor torra 0.5 dl 21%
Röda bönor torkade 0.5 dl 20%
Kikärter torkade 0.5 dl 24%
Morot 1.0 st liten 2%
Palsternacka 1.0 st liten 10%
Purjolök 0.2 styck 2%
Dressing:
Krossade tomater 0.6 dl 2%
Vitvinsvinäger 1.0 tsk 0%
Jalapeno inlagd skivad 1.0 tsk 0%
Rapsolja 1.0 msk 18%
Kock: Lunchfrämjandet
Tillagning (20 min + 12 tim )
- Blötlägg bönorna och låt stå över natt, minst 10 timmar.
- Koka ärterna i god tid före måltid. Kikärter kokas 1-1,5 timme. Svarta bönor kokas i 30-40 minuter. Röda bönor (red kidney beans) stormkokas 10 minuter för att avlägsna giftämnen, därefter småkoka i 35-50 minuter.
- Ansa/skala morot, palsternacka och purjolök. Skär av i 10 cm långa bitar.
Finstrimla bitarna på längden ("julienne"). - Mixa de krossade tomaterna med vinäger, jalapeno och salt. Tillsätt lite olja i taget, så att dressingen tjocknar.
- Blanda dressingen med bönor och råkoststrimlor.
Kockens kommentar
En snabb variant är att köpa kokta bönor på burk, som man sköljer bort lagen från. Torkade bönor sväller vid tillagning. 1 dl torra bönor ger vanligen 2-3 dl när de är kokta.
Passar till
Fler recept inom Grönsakssallader ¤
Liknande recept som Bönsallad med tomatvinägrett till mat
-
Grönsallad helt enkelt
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tomatsallad med rödlök, persilja och balsamvinäger
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sötsur rödlök till maten
Tid: 10 min (+ 30 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ingefärsdoftande edamame- och äppelsallad
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Maskrossallad med bacon eller Crottin
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ljummen sallad på mangold, trädgårdsbönor, Västervikssenap och gräddfil
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Johannes Persson
-
Ljummen spenatsallad med russin och mandel
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oi Muchim - kryddig koreansk gurksallad
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bönsallad med tomatvinägrett till mat
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Lunchfrämjandet
-
Puntarelle alla romana, klassisk italiensk cikoriasallat
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan