Gratinerade torskhuvuden

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gratinerade torskhuvuden

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Torskhuvud

4.0 

st stora

Gräslök

1.0 

knippe

Purjolök

1.0 

styck

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om kropphuvuden >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Red Stripe

Ljus mild lager
Pris: 15 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 95

Kcal / portion: 478

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1910 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 2%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 505 gram)

Ingredienser

Visa:

Torskhuvud 4.0 st stora 49%

Gräslök 1.0 knippe 1%

Purjolök 1.0 styck 3%

Smör normalsaltat 50.0 gram 19%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 28%

 

Kockskolan:

Om kropphuvuden > Äts ej

Tillagning (25 min )

  1. Rensa purjolök och skär i tunna skivor. Finhacka gräslök. Sätt ugnen på 200ºC.
  2. Skär bort gälarna från huvudet. Dela huvud/nacke på längden i två delar. Salta och peppra.
  3. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  4. Smöra/fetta in en långpanna. Lägg i fiskdelarna med yttersidan nedåt. Strö över gräslök och purjolök.
  5. Hyvla smör med osthyvel och lägg rikligt på varje fiskhalva. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter.

Kockens kommentar

Att äta torskhuvud är en klassisk rätt, numera sällsynt förekommande. Huvudet med nacke innehåller dock fint kött. Allmänt kan sägas att kindköttet på fiskar är en delikatess, som de flesta missar att plocka ur efter tillagning. En annan klassiker är "kropphuvuden" vilket är torskhuvuden med bollar av torsklever. Läs mer >  Kropphuvuden.

Fler recept inom Ugnslagad vitfisk

Liknande recept som Gratinerade torskhuvuden