Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 95

Kcal / portion: 478

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1910 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 2%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Torskhuvud 4.0 st stora 49%
Gräslök 1.0 knippe 1%
Purjolök 1.0 styck 3%
Smör normalsaltat 50.0 gram 19%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 28%
Kockskolan:
Om kropphuvuden > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Rensa purjolök och skär i tunna skivor. Finhacka gräslök. Sätt ugnen på 200ºC.
- Skär bort gälarna från huvudet. Dela huvud/nacke på längden i två delar. Salta och peppra.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Smöra/fetta in en långpanna. Lägg i fiskdelarna med yttersidan nedåt. Strö över gräslök och purjolök.
- Hyvla smör med osthyvel och lägg rikligt på varje fiskhalva. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter.
Kockens kommentar
Att äta torskhuvud är en klassisk rätt, numera sällsynt förekommande. Huvudet med nacke innehåller dock fint kött. Allmänt kan sägas att kindköttet på fiskar är en delikatess, som de flesta missar att plocka ur efter tillagning. En annan klassiker är "kropphuvuden" vilket är torskhuvuden med bollar av torsklever. Läs mer > Kropphuvuden.
Fler recept inom Ugnslagad vitfisk
Liknande recept som Gratinerade torskhuvuden
-
Fisk under äppel- och purjolökstäcke (barnrecept)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fisk med limesås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Abborre i folie
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnsbakad gös med primörer och örtsmör
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Torskrygg med kräft- och fänkålsallad
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Torskrygg med skaldjursmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Alaska pollock (torsk) med persilja, citron, vita bönor och fetaost
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Vitlöksbakad torsk med grönsaksröra
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Stekt skrei (torsk) med rödvinssås
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Tomat- och vitlöksbakad skreifilé (torskfilé)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: