Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Björnfärs

500.0 

gram

Fläskfärs

250.0 

gram

Schalottenlök

3.0 

styck

Ägg

2.0 

styck

Salt

1.0 

msk

Vitpeppar nymald

0.5 

tsk

Timjan torkad

1.0 

tsk

Enbär }

10.0 

styck

Viltfond koncentrerad

1.0 

msk

Vatten

2.0 

dl

Lingonsylt rårörda konserv

1.0 

dl

Smör till stekning

1.0 

msk

 

Sås:

 

Blandsvamp

200.0 

gram

Schalottenlök

2.0 

styck

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Vetemjöl

2.0 

msk

Mjölk

1.0 

dl

Vispgrädde

2.0 

dl

Viltfond koncentrerad

1.0 

msk

Vatten

2.0 

dl

Sojasås

1.5 

tsk

Sherry (torr)

1.5 

msk

Salt

2.0 

krm

Vitpeppar nymald

1.0 

krm

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.0 

kilo

Lingonsylt rårörda konserv

2.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château de Valois

Kryddigt rött vin
Pris: 239 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 675

GBR (GI) / port: 5

Recept: 4051 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 7%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 482 gram)

Ingredienser

Visa:

Björnfärs 500.0 gram 17%

Fläskfärs 250.0 gram 15%

Schalottenlök 3.0 styck 1%

Ägg 2.0 styck 3%

Salt 1.0 msk 0%

Vitpeppar nymald 0.5 tsk 0%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Enbär } 10.0 styck 0%

Viltfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Vatten 2.0 dl 0%

Lingonsylt rårörda konserv 1.0 dl 4%

Smör till stekning 1.0 msk 2%

 

Sås:

Blandsvamp 200.0 gram 1%

Schalottenlök 2.0 styck 1%

Smör normalsaltat 2.0 msk 5%

Vetemjöl 2.0 msk 2%

Mjölk 1.0 dl 1%

Vispgrädde 2.0 dl 18%

Viltfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Vatten 2.0 dl 0%

Sojasås 1.5 tsk 0%

Sherry (torr) 1.5 msk 1%

Salt 2.0 krm 0%

Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%

 

Tillbehör:

Potatis 1.0 kilo 17%

Lingonsylt rårörda konserv 2.0 dl 8%

Kock: Tyrol, Sthlm

Uppdragsgivare: Tyrol, Sthlm

Tillagning (1 tim )

  1. Skala och finhacka schalottenlök. Hetta upp matfett i stekpanna på medelvärme och fräs löken glansig och mjuk i cirka 5 minuter. Låt svalna. Krossa enbär.
  2. Blanda färs med lök, salt, peppar, timjan och krossade enbär. Rör ned ägg. Späd med vatten+fond. Blanda ner lingon och rulla små köttbullar.
  3. Sätt ugnen på 180°C.
  4. Skala och koka potatis. Koka upp vatten och förväll svampen. Häll av vatten och låt torka på papper.
  5. Sås: Hacka svamp, skala och finhacka schalottenlök. Smörfräs alltsammans i panna på medelvärme cirka 5 minuter.

    Pudra över mjöl, vispa och späd under vispning med mjölk, grädde och buljong (vatten+fond). Låt sjuda på svag värme i cirka 15 minuter.
  6. Stek köttbullarna i matfett i panna på medelhög värme ett par minuter. Lägg i ugnssäker form och sätt in i ugn cirka 5 minuter.
  7. Smaka av såsen med soja, salt, peppar och sherry. Lägg upp köttbullarna på fat och häll över såsen. Garnera med lingon.

Kockens kommentar

Receptet kommer från restaurang Tyrol, Gröna Lund i Stockholm. Läs mer om deras julbord på:  Tyrols vilda julbord

Fler recept inom Vilträtt

Liknande recept som Björnköttbullar