Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 222

Kcal / portion: 1073

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4294 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 18%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Sidfläsk rimmat 1.0 kilo 82%
Hushållssnöre Äts ej
Kryddblandning:
Vitpeppar 5.0 korn 0%
Kryddpeppar 5.0 korn 0%
Kryddnejlika 4.0 styck 0%
Salt 0%
Till koket:
Morot 1.0 styck Äts ej
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Vitpeppar 6.0 korn Äts ej
Salt Äts ej
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 13%
Rödbetor inlagda 4.0 dl 3%
Senap svensk 4.0 msk 3%
Salt 0%
Kockskolan:
Om sylta > Äts ej
Så lagas fläsksida > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min + 12 tim )
Se kocken Anders Levén laga rullsylta, klicka på "Martin Hanner" under bilden ovan.
- Sidfläsk är i allmänhet för tjockt för att rullas. Skär den därför till hälften så tjock, men inte helt igenom utan så att halvorna fortfarande hänger ihop. Vik ut och lägg den med svålsidan ner.
- Krossa peppar och kryddnejlika i en mortel. Inget salt tillförs för rimmat kött, men om färskt tillsätts 2 tsk/kilo kött. Strö kryddblandningen över köttet. Rulla ihop hårt till en fast rulle och bind ihop med steksnöre. Den kan med fördel läggas i kylen ett dygn för att dra till sig kryddorna.
- Lägg syltan i en stor gryta. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Skär morot i mindre bitar, skala och klyfta lök. Lägg i grytan tillsammans med pepparkorn. Inget salt (om färskt kött 1 msk/liter vatten, som också skummas efter uppkok).
- Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme tills mört (1,5-2 timmar). Prova med sticka som lätt skall kunna stickas igenom.
- Ta ur syltan och lägg mellan två skärbrädor. Bind ihop brädorna hårt med snöre eller spännremmar. Alternativt lägg syltan i brödform och ställ en annan brödform ovanpå och lägg tyngder i denna. Ställ kallt i minst några timmar, helst över natt.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Syltan serveras kall och tunt skivad med kokt potatis, inlagda rödbetor och senap, eller som smörgåspålägg. Tillhör klassiskt på julbordet.
Kockens kommentar
Rullsyltan pressas för att driva ut vatten ur syltan. På så sätt får syltan fast konsistens och kan sedan skäras i fina, fasta skivor. Syltan kan sparas i kylskåp en vecka. Den kan också frysas i 2-3 månader. Läs mer om Tore Wretmans syltarecept, se > Om sylta.
Passar till
Fler recept inom Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
Liknande recept som Rullsylta med rödbetor och kokt potatis
-
Bräserad hel fläskkarré
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bogbladsstek
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad griskind med polenta och salsa verde
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gryta på skinka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gryta på skinka med palsternacka, äpple och kål
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Het och vild gryta med svenskt griskött
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad fläskytterfilé (urbenad kotlett)
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Carina Brydlings gryta
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling