Levergryta med fläsk

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Levergryta med fläsk

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ungnötslever rå

400.0 

gram

Stekfläsk rimmat

300.0 

gram

Gul lök

2.0 

styck

Tomatpuré konserv

4.0 

msk

Vetemjöl

2.0 

msk

Vatten

1.5 

dl

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Matfett till stekning

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

Persilja till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas lever >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Jacobsdal Pinotage

Smakrikt rött vin
Pris: 112 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 121

Kcal / portion: 491

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1963 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 5%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 405 gram)

Ingredienser

Visa:

Ungnötslever rå 400.0 gram 22%

Stekfläsk rimmat 300.0 gram 39%

Gul lök 2.0 styck 5%

Tomatpuré konserv 4.0 msk 1%

Vetemjöl 2.0 msk 3%

Vatten 1.5 dl 0%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 2%

Matfett till stekning 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 27%

Persilja till garnering 0%

 

Kockskolan:

Så lagas lever > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Skala och finhacka lök. Hacka persilja. Tärna fläsket. Putsa bort hinnor på levern. Skölj den och torka av med hushållspapper. Skär levern i mindre bitar, salta och peppra lätt.
  2. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  3. Fräs löken mjuk och glansig i panna på medelvärme i cirka 5 minuter. Lägg åt sidan.
  4. Stek fläsket i het panna ett par minuter. Lägg åt sidan på hushållspapper.
  5. Bryn levern hastigt i het panna. Rör om. Lägg tillbaka den stekta löken och fläsket.
  6. Rör ut mjöl med vatten i en kopp och tillsätt detta i pannan. Tillsätt också fond, tomatpuré. Koka upp och låt sedan småputtra på svag värme i cirka 10 minuter.
  7. Lägg upp och garnera med persilja.

Kockens kommentar

Lever får den inte stekas för hårt för då blir konsistensen torr och gummiartad. Köttet skall vara precis genomstekt men inte mer, helst med en svagt rosa kärna. Låt inte leverskivorna trängas i pannan, använd hellre två pannor. Läs mer > Så lagas lever.

Fler recept inom Lever, njure

Liknande recept som Levergryta med fläsk