Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 121

Kcal / portion: 491

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1963 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 5%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ungnötslever rå 400.0 gram 22%
Stekfläsk rimmat 300.0 gram 39%
Gul lök 2.0 styck 5%
Tomatpuré konserv 4.0 msk 1%
Vetemjöl 2.0 msk 3%
Vatten 1.5 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 2%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 27%
Kockskolan:
Så lagas lever > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skala och finhacka lök. Hacka persilja. Tärna fläsket. Putsa bort hinnor på levern. Skölj den och torka av med hushållspapper. Skär levern i mindre bitar, salta och peppra lätt.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Fräs löken mjuk och glansig i panna på medelvärme i cirka 5 minuter. Lägg åt sidan.
- Stek fläsket i het panna ett par minuter. Lägg åt sidan på hushållspapper.
- Bryn levern hastigt i het panna. Rör om. Lägg tillbaka den stekta löken och fläsket.
- Rör ut mjöl med vatten i en kopp och tillsätt detta i pannan. Tillsätt också fond, tomatpuré. Koka upp och låt sedan småputtra på svag värme i cirka 10 minuter.
- Lägg upp och garnera med persilja.
Kockens kommentar
Lever får den inte stekas för hårt för då blir konsistensen torr och gummiartad. Köttet skall vara precis genomstekt men inte mer, helst med en svagt rosa kärna. Låt inte leverskivorna trängas i pannan, använd hellre två pannor. Läs mer > Så lagas lever.Fler recept inom Lever, njure
Liknande recept som Levergryta med fläsk
-
Rognons de porc ā la crčme, njurragu
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ragnons de veau Bordelaise, bräserad kalvnjure i rödvinssås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt lever ā la Anglaise eller Suédoise
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Terrine de Foie Gras - ugnsbakad ank- eller gåslever
Svårighet: Medel, Receptgivare: Cellier du Périgord
-
Fågelpaté
Tid: 1 tim 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dansk leverpastej med cumberlandsås
Tid: 1 tim 55 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan