Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Fläskfilé

1.0 

styck

Smör till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Katrinplommon

50.0 

gram

Äpple syrligt

0.5 

styck

Oxfond koncentrerad

1.0 

msk

Vatten

1.5 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Aubergine

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så lagas fläskfilé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 76

Kcal / portion: 278

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1113 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 3%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 368 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskfilé 1.0 styck 55%

Smör till stekning 2.0 msk 17%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Katrinplommon 50.0 gram 11%

Äpple syrligt 0.5 styck 2%

Oxfond koncentrerad 1.0 msk 2%

Vatten 1.5 dl 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Aubergine 2.0 styck 13%

 

Kockskolan:

Så lagas fläskfilé > Äts ej

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Sätt ugn på 175°C.
  2. Putsa filén fri från senor. Salta och peppra.
  3. Tillbehör: Skiva aubergin och lägg i ugnssäker form. Pensla med olja. Sätt i ugn cirka 30 minuter.
  4. Filé: Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Bryn köttet runt om till fin yta. Efterstek i ugn i 10-15 minuter till innertemperatur cirka 67°C. Tag ut köttet och låt vila i 15 minuter.
  5. Sås: Skala och kärna ur äpple. Finhacka äpple och katrinplommon. Tillsätt vatten+fond och koka i 10 minuter. Mixa med mixerstav. Sila såsen i ett såll. Späd till önskad tjocklek. Värm upp och smaka av med salt och peppar. 

Kockens kommentar

Om auberginen saltas och får vila dras lite av den beska smaken ut. Rödvin ger extra smak till plommonsåsen. Såsen kan också kryddas med ingefärspulver.

Alternativ

Fläskfilé Oscar

Inlindad fläskfilé

Orientalisk fläskfilé

Grillad fläskfilé

Fler recept inom Fläskfile i ugn

Liknande recept som Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås