Fläskfilé med svartrot och äpple

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fläskfilé med svartrot och äpple

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Fläskfilé

800.0 

gram

Smör till stekning

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Svartrot

8.0 

styck

Äpple utan skal

2.0 

styck

Smör till stekning

2.0 

msk

 

Sås:

 

Gul lök

1.0 

styck

Morot

1.0 

styck

Strösocker

4.0 

msk

Balsamvinäger röd }

2.0 

msk

Kalvbuljong avfettad

2.0 

dl

Salt

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 509

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2036 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 4%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 395 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskfilé 800.0 gram 40%

Smör till stekning 2.0 msk 9%

 

Tillbehör:

Svartrot 8.0 styck 21%

Äpple utan skal 2.0 styck 6%

Smör till stekning 2.0 msk 9%

 

Sås:

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Morot 1.0 styck Äts ej

Strösocker 4.0 msk 11%

Balsamvinäger röd } 2.0 msk 2%

Kalvbuljong avfettad 2.0 dl 1%

Salt 0%

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Svartrot: Skala och skär svartrot i 5 centimeters bitar (se kommentar) och lägg direkt i kastrull med vatten. Koka upp och låt sjuda i cirka 20 minuter tills de är färdiga, lätt mjuka. Tag upp. Lägg i kallt vatten.
  3. Filé: Putsa köttet fritt från hinnor. Bryn filén lätt i panna med smör. Stick in en stektermometer och lägg över i ugnsfast form. Sätt i ugn 45-60 min till kärntemperatur 63-70°C.
  4. Sås: Skala och finhacka lök och morot. Hetta upp en kastrull. Häll i socker. Karamellisera sockret. Vänd i löken och moroten. Låt dem karamelliseras lite. Slå på balsamvinäger, koka ihop till hälften.
  5. Slå på kalvbuljong. Koka ihop till drygt hälften.
  6. Sila såsen. Smaka av med lite salt. Om den känns tunn kan den redas av med lite maizena.
  7. Äpple: Skär i klyftor, kärna ur. Hetta upp en panna med smör. Stek äpplena och svartroten tills de får färg.
  8. Skär upp köttet och servera.

Kockens kommentar

Köttet kan skivas och pannstekas i stället för i ugn. Läs mer > Så lagas fläskfilé. Svartrötter skalas med potatis­skalare eller osthyvel. När man skalar dem fastnar en klibbig smet på händerna som är svår att bli av med. Använd plasthandskar för att undvika detta. Skalade svartrötter mörknar snabbt i luft, så lägg dem direkt i vatten när skalad. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Fler recept inom Fläskfile i ugn

Liknande recept som Fläskfilé med svartrot och äpple