Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 509

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2036 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 4%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Fläskfilé 800.0 gram 40%
Smör till stekning 2.0 msk 9%
Tillbehör:
Svartrot 8.0 styck 21%
Äpple utan skal 2.0 styck 6%
Smör till stekning 2.0 msk 9%
Sås:
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Strösocker 4.0 msk 11%
Balsamvinäger röd } 2.0 msk 2%
Kalvbuljong avfettad 2.0 dl 1%
Salt 0%
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Sätt ugnen på 125°C.
- Svartrot: Skala och skär svartrot i 5 centimeters bitar (se kommentar) och lägg direkt i kastrull med vatten. Koka upp och låt sjuda i cirka 20 minuter tills de är färdiga, lätt mjuka. Tag upp. Lägg i kallt vatten.
- Filé: Putsa köttet fritt från hinnor. Bryn filén lätt i panna med smör. Stick in en stektermometer och lägg över i ugnsfast form. Sätt i ugn 45-60 min till kärntemperatur 63-70°C.
- Sås: Skala och finhacka lök och morot. Hetta upp en kastrull. Häll i socker. Karamellisera sockret. Vänd i löken och moroten. Låt dem karamelliseras lite. Slå på balsamvinäger, koka ihop till hälften.
- Slå på kalvbuljong. Koka ihop till drygt hälften.
- Sila såsen. Smaka av med lite salt. Om den känns tunn kan den redas av med lite maizena.
- Äpple: Skär i klyftor, kärna ur. Hetta upp en panna med smör. Stek äpplena och svartroten tills de får färg.
- Skär upp köttet och servera.
Kockens kommentar
Köttet kan skivas och pannstekas i stället för i ugn. Läs mer > Så lagas fläskfilé. Svartrötter skalas med potatisskalare eller osthyvel. När man skalar dem fastnar en klibbig smet på händerna som är svår att bli av med. Använd plasthandskar för att undvika detta. Skalade svartrötter mörknar snabbt i luft, så lägg dem direkt i vatten när skalad. Läs mer, klicka på ingrediensen.Fler recept inom Fläskfile i ugn
Liknande recept som Fläskfilé med svartrot och äpple
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fläskfilé med svartrot och äpple
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Yoghurtmarinerad fläskfilé med bakad sötpotatis och vitlökssmör
Tid: 45 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskfilé med vitlökssmör och råstekt potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad fläskytterfilé med bakade äpplen
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskfilé med aubergine och tomatsalsa
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Chèvregratinerad fläskfilé med äpple
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Parmainlindad fläskfilé
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Baconinlindad fläskfilé med svarta bönor och gorgonzola
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan