Fläskfilé med vitlökssmör och råstekt potatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fläskfilé med vitlökssmör och råstekt potatis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Fläskfilé

800.0 

gram

Smör till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Kalvbuljong avfettad

4.0 

dl

el. kalvfond konc. + vatten }

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis fast sort

600.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Smör normalsaltat

50.0 

gram

 

Aromsmör:

 

Smör normalsaltat

120.0 

gram

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Persilja

0.5 

kruka

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas fläskfilé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 169

Kcal / portion: 682

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2726 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 11%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 404 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskfilé 800.0 gram 30%

Smör till stekning 2.0 msk 7%

Salt och peppar 0%

Kalvbuljong avfettad 4.0 dl 1%

el. kalvfond konc. + vatten } Äts ej

 

Tillbehör:

Potatis fast sort 600.0 gram 14%

Gul lök 1.0 styck 2%

Smör normalsaltat 50.0 gram 13%

 

Aromsmör:

Smör normalsaltat 120.0 gram 32%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Persilja 0.5 kruka 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas fläskfilé > Äts ej

Tillagning (50 min )

  1. Sätt ugnen på 130°C.
  2. Skala och skiva potatis i ½-centimeter tjocka skivor. Lägg i vatten för att skölja av stärkelse.
  3. Aromsmör: Finhacka persilja och vitlök. Mjukrör smör. Blanda med persilja och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Rulla in i smörpapper. Ställ i kyl.
  4. Reducera: Koka ner kalvbuljong till halv mängd. Används koncentrat halveras vattenmängden.
  5. Bryn: Krydda fläskfilé med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn köttet runt om. Lägg i en form.
  6. Stick i en stektermometer. Sätt in i ugnen cirka 20 minuter till kärntemperaturen 63-70°C. Tag ut och låt vila.
  7. Stek potatisen i smör tills den får färg och är klar. Salta och peppra. Lägg upp på fat.
  8. Höj temperaturen i ugnen till 175°C.
  9. Skiva köttet. Lägg ovanpå potatisen. Slå över den reducerade kalvfonden. Skiva vitlökssmöret och lägg på. Sätt in i ugnen cirka 5 minuter. Tag ut och servera genast.

Kockens kommentar

Gör man denna rätt på oxfilé heter den cour de filet provencale och sägs härstamma från den store Julius Carlssons tid på Bacchi Vapen i Stockholm.

Fler recept inom Fläskfile i ugn

Liknande recept som Fläskfilé med vitlökssmör och råstekt potatis