Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 169

Kcal / portion: 682

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2726 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 11%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläskfilé 800.0 gram 30%
Smör till stekning 2.0 msk 7%
Kalvbuljong avfettad 4.0 dl 1%
el. kalvfond konc. + vatten Äts ej
Tillbehör:
Potatis fast sort 600.0 gram 14%
Gul lök 1.0 styck 2%
Smör normalsaltat 50.0 gram 13%
Aromsmör:
Smör normalsaltat 120.0 gram 32%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Persilja 0.5 kruka 0%
Kockskolan:
Så lagas fläskfilé > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Sätt ugnen på 130°C.
- Skala och skiva potatis i ½-centimeter tjocka skivor. Lägg i vatten för att skölja av stärkelse.
- Aromsmör: Finhacka persilja och vitlök. Mjukrör smör. Blanda med persilja och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Rulla in i smörpapper. Ställ i kyl.
- Reducera: Koka ner kalvbuljong till halv mängd. Används koncentrat halveras vattenmängden.
- Bryn: Krydda fläskfilé med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn köttet runt om. Lägg i en form.
- Stick i en stektermometer. Sätt in i ugnen cirka 20 minuter till kärntemperaturen 63-70°C. Tag ut och låt vila.
- Stek potatisen i smör tills den får färg och är klar. Salta och peppra. Lägg upp på fat.
- Höj temperaturen i ugnen till 175°C.
- Skiva köttet. Lägg ovanpå potatisen. Slå över den reducerade kalvfonden. Skiva vitlökssmöret och lägg på. Sätt in i ugnen cirka 5 minuter. Tag ut och servera genast.
Kockens kommentar
Gör man denna rätt på oxfilé heter den cour de filet provencale och sägs härstamma från den store Julius Carlssons tid på Bacchi Vapen i Stockholm.
Fler recept inom Fläskfile i ugn
Liknande recept som Fläskfilé med vitlökssmör och råstekt potatis
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fläskfilé med svartrot och äpple
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Yoghurtmarinerad fläskfilé med bakad sötpotatis och vitlökssmör
Tid: 45 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskfilé med vitlökssmör och råstekt potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad fläskytterfilé med bakade äpplen
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fläskfilé med aubergine och tomatsalsa
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Chèvregratinerad fläskfilé med äpple
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Parmainlindad fläskfilé
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Helstekt fläskfilé med katrinplommonsås
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Baconinlindad fläskfilé med svarta bönor och gorgonzola
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan