Potatiskaka med romägg (plockmat)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Potatiskaka med romägg (plockmat)

Lägg till ingredienser

Satser (ā 16st): 1

Potatis

0.3 

kilo

Ägg

2.0 

styck

Mjölk

1.0 

msk

Vispgrädde

2.0 

msk

Potatismjöl

3.0 

msk

Matfett till stekning

 

 

 

Pålägg:

 

Ägg

8.0 

styck

Fiskrom

300.0 

gram

Kryddgrönt till garnering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 1161

GBR (GI) / port: 7

Recept: 1161 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 5%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 1162 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 0.3 kilo 17%

Ägg 2.0 styck 11%

Mjölk 1.0 msk 1%

Vispgrädde 2.0 msk 9%

Potatismjöl 3.0 msk 10%

Matfett till stekning 0%

 

Pålägg:

Ägg 8.0 styck 43%

Fiskrom 300.0 gram 33%

Kryddgrönt till garnering 0%

Tillagning (35 min )

  1. Skala och koka potatis (ca 20 min).

  2. Dela äggula från vitan och vispa äggvitan.

  3. Häll av vattnet och mosa potatisen.
    Tillsätt mjölk, vispgrädde, potatismjöl, äggulor och vita. Blanda ordentligt.

  4. Forma små runda halvtjocka kakor och stek dem i matfett på medelvärme, gärna i en plättlagg. 4 minuter på ena sidan och 3 minuter på den andra.

  5. Pålägg: Hårdkoka under tiden äggen som skall läggas på potatiskakan i cirka 10 min. Låt svalna i kallt vatten. Skala äggen och skär av sidorna, samt dela på längden.

  6. Lägg en ägghalva på varje "kaka" och en en rågad tesked rom ovanpå.
    Garnera med lite kryddgrönt.

Kockens kommentar

På bilden syns ägg med löjrom och forellrom.

ALTERNATIV

Potatiskaka med lax

Potatiskaka med sill

Potatiskaka med ägg och ansjovis

Fler recept inom Smått & gott

Liknande recept som Potatiskaka med romägg (plockmat)