Potatiskaka med lax och crčme fraîche (plockmat)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Potatiskaka med lax och crčme fraîche (plockmat)

Lägg till ingredienser

Sats (ā 16 st): 1

Potatis

0.3 

kilo

Ägg

2.0 

styck

Mjölk

1.0 

msk

Vispgrädde

2.0 

msk

Potatismjöl

3.0 

msk

Matfett till stekning

 

 

 

Pålägg:

 

Lax rökt el. gravad

16.0 

skivor

Creme fraiche

1.0 

dl

Gräslök till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om potatiskaka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 181

Kcal / portion: 2257

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2257 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 16%

Fett: 10%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 1245 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 0.3 kilo 9%

Ägg 2.0 styck 6%

Mjölk 1.0 msk 0%

Vispgrädde 2.0 msk 5%

Potatismjöl 3.0 msk 5%

Matfett till stekning 0%

 

Pålägg:

Lax rökt el. gravad 16.0 skivor 60%

Creme fraiche 1.0 dl 14%

Gräslök till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om potatiskaka > Äts ej

Tillagning (35 min )

  1. Skala och koka potatis.
  2. Dela äggula från vitan och vispa äggvitan.
  3. Häll av vattnet och mosa potatisen. Tillsätt mjölk, vispgrädde, potatismjöl, äggulor och vita. Blanda ordentligt.
  4. Forma små runda halvtjocka kakor och stek dem i matfett på medelvärme, gärna i en plättlagg. 4 minuter på ena sidan och 3 minuter på den andra.
  5. Lägg en skiva lax på varje "kaka" och en rågad tesked crčme fraîche ovanpå. Klipp lite gröslök över.

Kockens kommentar

På bilden har vi valt tunn skiva gravad lax.

Alternativ

Potatiskaka med sill

Potatiskaka med ägg och ansjovis

Potatiskaka med romägg

Fler recept inom Plockmat havet

Liknande recept som Potatiskaka med lax och crčme fraîche (plockmat)