Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 142

Kcal / portion: 523

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2091 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 6%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Svärdfisk skiva 1,5cm 4.0 skivor 55%
Dill torkad 1.0 msk 0%
Tillbehör:
Potatis kokt 0.8 kilo 32%
Salladslök 4.0 styck 1%
Basilika 0.5 kruka 0%
Timjan färsk 0.5 kruka 0%
Matolja (rapsolja) 2.0 msk 11%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen). Ta ut fisken ur kylen och låt den bli rumsvarm.
- Potatispaket: Skär potatis i mindre bitar. Rå potatis skärs i små tärningar. Skiva salladslök. Hacka basilika/timjan. Lägg allt i foliepaket och tillsätt matolja.
- Grilla potatisen 15 minuter, eventuellt längre. Öppna paketet och smaka av. Salta.
- Pensla fisken med matolja och krydda med peppar och dill.
- Grilla fisken 1-3 minuter på vardera sidan till fin färg och tills fisken blivit lätt stekt, men inte mer för då blir den torr. Salta lätt.
Kockens kommentar
Om potatisen inte är förkokt kan rå potatis användas, då tärnad i små bitar för kortare tillagningstid. Grilltid beroende av tärningsstorlek. Provsmaka. Alternativt förkoka potatisen i 10 min och låt kallna.
Alternativa tillbehör
Fler recept inom Grillad och rökt fisk
Liknande recept som Grillad svärdfisk med grillad örtpotatis i folie
-
Brasgädda i kapprock ā la Bengt
Tid: 1 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad regnbågslax i kapprock (foliepaket)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostad fänkålslax, getostdipp och torkade oliver
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Grillad sik med citron och rosmarin, serverad med vitlöks- och kaprismajonnäs
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad gravad lax
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad strömmingssotare med aromsmör
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade fiskbullar
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad havsruda
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad rödspätta i kapprock (aluminiumfolie)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad kryddfylld forell med grillade rotfrukter
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan