Latin: Cicer arietinum
chickpeas
pois chiches
ceci
Kichererbsen
garbanzoz
Kikärt är en art i släkte asiatiska ärter inom familj ärtväxter. Det är en 30-40 cm hög ört. Frukten är en hårig balja med ett eller två frön, som liknar gula ärter, men har en skrynklig yta. Fröna är mycket rika på proteiner och kolhydrater. Av torkade ärter gör man kikärtsmjöl. Se > Kikärtsmjöl.
- Vikt: 1 dl torra ärter = 85 gram. Drygt dubblad vikt efter tillagning. 1 dl konserverade = 75 gram.
- Smak: Kikärter har en mild, nötig smak. Fast konsistens.
- Alternativ vara: Gula ärter.
- Försäljning: Säljs torkade eller konserverade.
- Förvaring: Mörkt och torrt, ej över rumstemperatur. Lång hållbarhet, cirka 1 år. Kokta ärter kan frysas.
- Portionsberäkning: 2 dl torkade bönor per portion, eller cirka 450 gram konserverade.
Hälsa: Kikärter är rika på protein, fibrer och mineraler. Ärterna innehåller lektiner som kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Lektinhalten avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Kikärterna går bra att grodda men de färdiga groddarna bör förvällas några minuter. Läs mer > Antinutrienter, fytater, lektiner.
SÅ ANVÄNDS KIKÄRTER
Kikärter används i grytor, sallader, soppor och pastejer. Kokta och malda används de som färs i vegetariska biffar. I Mellanöstern är de huvudingrediensen i falafel (kikärtsbollar) och hummus (kikärtsröra), samt används rostade som snacks eller mellanmål.
SÅ TILLAGAS KIKÄRTER
Blötläggnig: Skölj ärterna och blötlägg i riklig med vatten cirka 10 timmar. Häll bort vattnet.
Koka kikärter: Tidigare blötlagda ärter täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda på svag värme i minst en timme. Kikärter mosar sig inte vid omild kokning och skall kokas väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor.
Koktid: 1- 1,5 timme. Konserverade: Uppvärmning.
Läs mer
Recept med Kikärter
Det finns 31 recept med Kikärter
-
Halstrad lax
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Kikärtsdipp med wasabichips
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pepprig fisk- och skaldjursgryta
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Klassisk böngryta
Receptgivare:
-
Limemarinerad mathavresallad med lax
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Cornetti e ceci - kikärtssoppa med makaroner
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Kikärts- och rotfruktscurry med råris och cashewnötter
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Linsgryta med kikärter och gröna linser
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Kikärts”kött”bullar
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Syrlig vegetarisk kikärtsröra
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan