Engelsk översättning chickpea flour, gram flour, besan flour

Fransk översättning farine de pois chiche

Italiensk översättning farina di ceci

Tysk översättning Kichererbsenmehl

Spansk översättning harina de garbanzos

Kikärtsmjöl består av malda torkade eller rostade kikärter. Läs mer > Kikärter. 

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 50 gram.
  • Smak: Mild, lätt besk smak, den rostade varianten är mindre besk.
  • Alternativ vara: Majsmjöl eller annat glutenfritt mjöl (läs mer > Glutenfritt mjöl).
  • Försäljning/säsong: Hela året om. På paketet kan det stå "gram flour" eller "besan flour".
  • Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.

Hälsa: Kikärtsmjöl är ett energirikt (ca 385 Kcal/100g) och mycket proteinrikt mjöl (ca 22%). Även fettandel (6%) och andel kostfibrer (10%) är hög. Kikärtsmjöl innehåller ingen gluten och är därför en bra ersättningsprodukt av vanligt mjöl för glutenintoleranta.


SÅ ANVÄNDS KIKÄRTSMJÖL

Kikärtsmjöl kan ersätta mjöl i de flesta maträtter. Däremot fungerar det dåligt till brödbak i brist på gluten, annat än till flatbröd. Blandat med vatten kan mjölet fungera som bindemedel och ersätta ägg i sådana sammanhang. Kikärtsmjöl används flitigt i det arabiska köket t.ex. som huvudingrediens i veganköttbullarna "falafel". I de indiska, bangladeshiska och pakistanska köken är kikärtsmjöl en stapelvara. Chila (eller Chilla) är en klassisk indisk pannkaka ofta konsumerad som snabbmat. Mjölet används också som frityrsmet i rätter som "pakoras" (friterade grönsaker) och som redningsmjöl i curryrätter, grytor och soppor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03

Läs mer

Kikärter

Glutenintolerans

Majsmjöl

Färdig hummus

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Kikärtsmjöl

Det finns 4 recept med Kikärtsmjöl