chickpea flour, gram flour, besan flour
farine de pois chiche
farina di ceci
Kichererbsenmehl
harina de garbanzos
Kikärtsmjöl består av malda torkade eller rostade kikärter. Läs mer > Kikärter.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 50 gram.
- Smak: Mild, lätt besk smak, den rostade varianten är mindre besk.
- Alternativ vara: Majsmjöl eller annat glutenfritt mjöl (läs mer > Glutenfritt mjöl).
- Försäljning/säsong: Hela året om. På paketet kan det stå "gram flour" eller "besan flour".
- Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Hälsa: Kikärtsmjöl är ett energirikt (ca 385 Kcal/100g) och mycket proteinrikt mjöl (ca 22%). Även fettandel (6%) och andel kostfibrer (10%) är hög. Kikärtsmjöl innehåller ingen gluten och är därför en bra ersättningsprodukt av vanligt mjöl för glutenintoleranta.
SÅ ANVÄNDS KIKÄRTSMJÖL
Kikärtsmjöl kan ersätta mjöl i de flesta maträtter. Däremot fungerar det dåligt till brödbak i brist på gluten, annat än till flatbröd. Blandat med vatten kan mjölet fungera som bindemedel och ersätta ägg i sådana sammanhang. Kikärtsmjöl används flitigt i det arabiska köket t.ex. som huvudingrediens i veganköttbullarna "falafel". I de indiska, bangladeshiska och pakistanska köken är kikärtsmjöl en stapelvara. Chila (eller Chilla) är en klassisk indisk pannkaka ofta konsumerad som snabbmat. Mjölet används också som frityrsmet i rätter som "pakoras" (friterade grönsaker) och som redningsmjöl i curryrätter, grytor och soppor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Läs mer
Recept med Kikärtsmjöl
Det finns 4 recept med Kikärtsmjöl
-
Kryddig frityrsmet med kikärtsmjöl
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Matmolekyler
-
Pakora, indisk friterad grönsakssnacks
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Socca, provencalsk kikärtspannkaka
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan