 soy flour
                soy flour
              
                 farine de soja
                farine de soja
              
                 farina di soia
                farina di soia
              
                 Sojamehl
                Sojamehl
              
                 harina de soja
                harina de soja
              
Sojamjöl är skalade, ångpreparerade och rostade sojabönor som malts till ett fint pulver. Läs mer > Sojabönor.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 30 gram. 100 gram = 3,3 dl.
- Smak: Lätt nötig smak.
- Alternativ vara: Rismjöl, majsmjöl eller annat glutenfritt mjöl. Läs mer > Glutenfritt mjöl.
- Försäljning/säsong: Säljs året om i de flesta butiker.
- Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur, gärna kallt pga hög fetthalt (för att inte härskna).
Hälsa/näring: Sojamjöl är glutenfritt och mycket proteinrikt (35-40%), har hög fetthalt (20-25%) och är mineralrikt. Det förekommer även "avfettad" sojamjöl med lägre fetthalt, dock sällsynt i Sverige.
SÅ ANVÄNDS SOJAMJÖL
Sojamjöl kan användas som förtjockningsmedel t.ex. i såser. Eftersom soja saknar gluten fungerar det inte till jäsdegsbröd. En inblandning av upp till 15% i en vetedeg ger ett fastare bröd med nötig smak. Bröd med sojamjöl tenderar till att lättare brännas, så det kan vara aktuellt med att korta baktiden eller sänka ugnstemperaturen något. Av sojamjöl görs traditionellt "sojamjölk" (läs mer > Sojadryck) och sojaost (läs mer > Tofu). Sojamjöl används sparsamt av västvärldens privathushåll, men desto flitigare av livsmedelsindustrin i alla möjliga produkter alltifrån godis till färdigmat, för sojans höga innehåll av billig protein och fett. Förekommer som förtjockningsmedel i färdiga såser och soppor och ersätter en del av mjöl i bröd för ökat proteininnehåll, liksom i puddingar och kakor. 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Läs mer
Recept med Sojamjöl
Det finns 3 recept med Sojamjöl
- 
                
                    Plättar, pannkakor utan ägg, grundreceptTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    BananpannkakaSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Friluftsplättar utan mjölk och äggTid: 30 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                