Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 144

Kcal / portion: 1539

GBR (GI) / port: 5
Recept: 1539 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 7%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Potatis 0.3 kilo 13%
Ägg 2.0 styck 8%
Mjölk 1.0 msk 1%
Vispgrädde 2.0 msk 7%
Potatismjöl 3.0 msk 8%
Pålägg:
Ägg 8.0 styck 33%
Fiskrom 300.0 gram 25%
Kockskolan:
Om potatiskaka > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Skala och koka potatis (ca 20 minuter).
- Dela äggula från vitan och vispa äggvitan.
- Häll av vattnet och mosa potatisen. Tillsätt mjölk, vispgrädde, potatismjöl, äggulor och vita. Blanda ordentligt.
- Forma små runda halvtjocka kakor och stek dem i matfett på medelvärme, gärna i en plättlagg. 4 minuter på ena sidan och 3 minuter på den andra.
- Pålägg: Hårdkoka under tiden äggen som skall läggas på potatiskakan i cirka 10 min. Låt svalna i kallt vatten. Skala äggen och skär av sidorna, samt dela på längden.
- Lägg en ägghalva på varje "kaka" och en rågad tesked rom ovanpå. Garnera med lite kryddgrönt.
Kockens kommentar
Vi valde att garnera med löjrom och forellrom.
Alternativ
Fler recept inom Plockmat havet
Liknande recept som Potatiskaka med romägg (plockmat)
-
Ansjovissnurror med brynt lök (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Angels on horseback, ostron eller musslor i baconpaket (plockmat)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Musslor med pancetta (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gratinerade mögelostmusslor (plockmat)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Liten sallad på sked (plockmat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Aptitretare serverat på sked (plockmat)
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Marinerad böckling (plockmat)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Löjromsrulle med cheddar (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Quesadilla smokey beans (plockmat)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Friterad potatis med rom (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan