Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 315

Kcal / portion: 356

GBR (GI) / port: 11
Recept: 2135 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 13%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl 4.0 dl 40%
Kornmjöl 2.0 dl 18%
Jäst färsk 50.0 gram 3%
Olivolja 5.0 msk 26%
Mjölk 3.0 dl 8%
Salt 0%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Fyllning:
Basilika 1.0 kruka 0%
Timjan färsk 1.0 kruka 1%
Oregano färsk 1.0 kruka 0%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Kesella naturell 2.5 gram 0%
Pensling:
Ägg 1.0 styck 3%
Kockskolan:
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 35 min )
- Deg: Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (ca 37°C). Häll mjölken över jästen. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt olivolja och salt.
- Häll i mjölet och blanda ordentligt tills all vätska har absorberats. Spara lite av mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek (30 minuter).
- Finhacka de färska örterna samt vitlöken. Blanda ört- och vitlökshacket med kesella, salt och peppar.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Forma: Dela degen i bitar och kavla ut till en 1cm-tjock plattor. Bred ut ört- och vitlöksblandningen och lägg bröden på en smörad bakplåt. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Grädda: Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Kockens kommentar
Läs mer > Om ljust matbröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1,7 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd
Liknande recept som Ört- och vitlöksbullar
-
Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa grahamsfrallor
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havre- och rågbullar med pumpafrön
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Skållade havrebullar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkla yoghurtfrallor
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rosenbröd, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia