Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 450

GBR (GI) / port: 5
Recept: 1800 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 3%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gul lök 4.0 styck 12%
Smör+olja till stekning 2.0 msk 11%
Salt 0.5 tsk 0%
Strösocker 0.5 tsk 1%
Vetemjöl 2.5 msk 4%
Kalvbuljong avfettad 1.0 liter 4%
Torrt vitt vin 1.0 dl 4%
Tillval:
Konjak/brandy 3.0 msk 5%
Tillbehör:
Baguette, bagett 1.0 styck 37%
Parmesan nyriven 2.0 dl 19%
Krutonger 0%
Kockskolan:
Om soppor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
- Skala och skiva lök.
- Stek: Lägg löken i en kastrull med smör och olja. Lägg på locket och låt puttra på låg värme i cirka 15 minuter. Akta så att den inte bränns vid.
- Ta av locket, öka värmen till medelhög och rör ner salt och socker. Bryn under flitig omrörning tills löken fått en jämn, mörkbrun färg (i 30-40 minuter). Akta så att den inte bränns vid. Sockret gör att löken lättare bryns.
- Strö över mjöl och rör om i 3 minuter. Ta av från plattan.
- Koka parallellt upp buljongen. Rör ner buljongen i lökkastrullen. Tillsätt vin och smaka av. Låt sjuda med locket på glänt i minst 30 minuter. Skumma av soppan några gånger. Smaka av.
- Ställ åt sidan i avvaktan på servering.
- Tillbehör: Riv hårdost och lägg i skål. Låt gästerna själva servera sig av osten. Servera soppan med krutonger (se recept via länk nedan), eller med ostsmörgås gratinerad i ugn. Vitt färskt bröd passar också bra.
- Servera: Värm upp soppan så att den sjuder. Tillsätt eventuell konjak. Servera med tillbehör. Klassiskt franskt är att lägga runda brödskivor med ost i botten av portionsskålar och att hälla soppan över. Ett alternativ är att gratinera soppan i ugn, se kommentar.
Kockens kommentar
Löken måste puttra länge och sakta i smör och olja och sedan sjuda länge och sakta i buljong för att utveckla den djupa och fylliga smak som karaktäriserar en perfekt löksoppa. De flesta recept man hittar i kokböcker och på nätet är förenklingar av detta recept, men de blir inte lika goda om man inte tar sig tid att laga denna rätt.
Ostgratinerad löksoppa (fr. Potage d´onions gratinée): Värm ugnen till 165°C. Häll den färdigkokta varma löksoppan i ugnsfasta skålar. Lägg brödskivor på soppan och strö över rikligt med riven ost. Stänk över lite olivolja. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Sätt på grillen och låt den stå några minuter tills osten lätt brynts. Servera genast.
Passar till
Fler recept inom Grönsakssoppa
Liknande recept som Löksoppa - Soupe d´onions (gratinée)
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potage Julienne Darblay, klassisk fransk fin grönsakssoppa
Tid: 1 tim (+ 3 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk tomatsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Krämig majssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris- och dillsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tomatsoppa med ravioli
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kall pumpasoppa med yoghurt
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kronärtskockssoppa med räkor (förrätt, lätt måltid)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Escarole grönsakssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan