Nöt, frö eller frukt?

Nöt, frö eller frukt?

Nöt, frö, eller frukt? Det är inte så lätt att veta vad som är vad. Inte ens botanisterna är riktigt överens. Nötter, mandlar och frön är begrepp med oklara definitioner. Biologiskt är det frukter av varierande arter i olika släkten och familjer. Till exempel är mandel en rosenart som får stenfrukter och jordnöt är en ärtväxt med baljor som innehåller frön. Även sädeskornen får frön (läs mer > Om spannmål, sädesslag). Ibland betraktas ett frö kulinariskt som krydda, till exempel sesamfrön och pepparkryddor.

  • Frukt innefattar torra frukter (baljväxter, nötter), bär (inkl. bananer, vindruvor, tomat), stenfrukter (t.ex. persika, plommon), fruktförband (t.ex. hallon, hjortron, björnbär) och falska frukter (t.ex. ananas, jordgubbar, nypon). En nöt är alltså en frukt. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ett frö är fortplantningskroppen hos fröväxter (250.000 arter). Kan vara pyttelitet som hos orkidéer, eller stora som palmernas kokosnötter.
  • En nöt är biologiskt en frukt som får ett mycket hårt yttre skal vid mognad. Torra frukter är vanligen enfröiga. En nöt öppnar sig inte vid mognad, utan först när den börjar gro. Den del vi äter kallas nötkärna. Kulinariskt anses nötter vara stora fruktkärnor, varav mandlar droppformade och frön är små. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Läs mer

Matbiologi frukt

Om nötter, mandlar, frön

Recept med Nöt, frö eller frukt?

Det finns 31 recept med Nöt, frö eller frukt?