 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Vardagspuls. Se film, klicka på bilden
Så skalas nötter och mandel
(Så skalas mandlar, så skållas mandel, Så skalas hasselnötter)
Nötter och mandlar blir godast om de finskalas. Rostning är också smakförhöjande. Med skal avses här det inre tunna skalet ("silverhinnan") som finns kvar när man väl har knäckt nöten.
- Finskala knäckta mandel: Koka upp vatten. Häll i mandlarna och låt ligga i halv minut. Häll av i såll. Låt svalna så att man ta i dem, men inte för länge för då fastnar skalet igen. Ta en mandel mellan tummen och pekfingret och pressa ut kärnan ur skalet med spetsen utåt. Se film via länk nedan.
- Finskala knäckta hasselnötter: Sätt ugnen på 200°C. Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper. Sätts in i 5-10 minter tills de blir lite svarta. De kan också torrostas i stekpanna utan fett. Ta ut och gnugga dem rena i en handduk. Se film via länk nedan.
Andra nötter skalas på liknande sätt, antingen skållas eller värms upp i ugn.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Läs mer
Recept med Så skalas nötter och mandel
Det finns 15 recept med Så skalas nötter och mandel
- 
                
                    Budapestbakelse, -rulle, -stubbe, marängrulltårtaTid: 45 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Strandkålskott med hasselnötter, en vårprimörTid: 30 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kanderade brända mandlarTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Scottish Dundee Cake, fruktsockerkakaTid: 1 tim (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk Plum pudding, Christmas puddingTid: 1 tim (+ 5 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nynäskakor, en pralin bland småkakorTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nunnor, marängiga mandelkakorSvarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gianduja, hemlagad mjuk chokladnougatTid: 1 tim (+ 8 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svensk halvhård standardknäckTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Paris-Brest, franskt cykelbakverkTid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                