Scottish Dundee Cake, fruktsockerkaka

Foto: Film: My Food Story

Scottish Dundee Cake, fruktsockerkaka

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Smör rumsvarmt

140.0 

gram

Strösocker

1.5 

dl

Ägg

3.0 

styck

Apelsinmarmelad

0.5 

dl

Vetemjöl

1.4 

dl

Mandelmjöl

0.8 

dl

Skummjölkspulver

0.6 

dl

Bakpulver

0.5 

tsk

Torkad frukt

120.0 

gram

Skotsk whisky

2.0 

msk

Ströbröd till form

 

 

Springform 22-26 cm >

 

 

 

Sås:

 

Florsocker

2.0 

dl

Apelsinjuice

3.0 

dl

Smör smält

1.0 

msk

 

Garnering:

 

Sötmandel hela

1.5 

dl

el. mandelspån

 

 

 

Kockskolan:

 

Så skållas mandel >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 324

Kcal / portion: 349

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4183 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 16%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 108 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör rumsvarmt 140.0 gram 24%

Strösocker 1.5 dl 14%

Ägg 3.0 styck 4%

Apelsinmarmelad 0.5 dl 3%

Vetemjöl 1.4 dl 7%

Mandelmjöl 0.8 dl 4%

Skummjölkspulver 0.6 dl 3%

Bakpulver 0.5 tsk 0%

Torkad frukt 120.0 gram 8%

Skotsk whisky 2.0 msk 2%

Ströbröd till form 0%

Springform 22-26 cm > Äts ej

 

Sås:

Florsocker 2.0 dl 12%

Apelsinjuice 3.0 dl 3%

Smör smält 1.0 msk 2%

 

Garnering:

Sötmandel hela 1.5 dl 12%

el. mandelspån 0%

 

Kockskolan:

Så skållas mandel > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

Tillagning (1 tim + 10 tim )

Se film, klicka på "My food story" under bilden.

  1. Frukt: Blanda hackad torkad frukt med whisky. Kyl detta över natt. Ta ut 30 minuter innan tillredning så att det blir rumstempererat.
  2. Skålla mandel om klassisk garnering önskas (läs mer > Så skållas mandel). Smöra och bröa en springform. Förvärm ugnen på 180C.
  3. Deg: Blanda frukten med lite av mjölet så att den blir torr. Sikta mjöl, mjölkpulver och bakpulver i en bunke.
  4. Vispa smör med socker ordentligt pösigt, tills blekgult. Tillsätt ägg och apelsinmarmelad. Blanda väl och se till att smet på kanten kommer med.
  5. Tillsätt mjölblandningen och blanda väl. Välv ner frukten. Häll smeten i formen. Rör om lätt i smeten för att ta bort luftbubblor.
  6. Garnera: Traditionellt garneras bakverket med skållade, skalade mandelhalvor i cirklar på sockerkakan. Här har vi valt mandelspån.
  7. Grädda 45-60 minuter.
  8. Sås: Blanda socker, apelsinjuice och smält smör.
  9. Ta ut kakan och låt svalna. Servera med sås.

Kockens kommentar

Scottish Dundee cake är en lättsammare sockerkaks­variant av Plum pudding. Kan serveras till jul men äts också resten av året. Klassiskt tillagat enligt detta recept. I brist på mjölkpulver kan mjölk användas, apelsin kan vara färsk och whisky kan utelämnas. Men då blir det inte riktigt skottish.

Alternativ

Plum pudding

Fler recept inom Mjuka sockerkakor

Liknande recept som Scottish Dundee Cake, fruktsockerkaka