Nynäskakor, en pralin bland småkakor

Foto: Bakodyssén, nynäskakor

Nynäskakor, en pralin bland småkakor

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 40

Vetemjöl

3.5 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Smör kallt

125.0 

gram

Äggula

1.0 

styck

 

Smet:

 

Sötmandel mald

1.0 

dl

el. mandelmjöl

 

 

Smör rumsvarmt

25.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Potatis kokt

50.0 

gram

Äggvita

1.0 

styck

 

Garnering:

 

Mörk choklad

200.0 

gram

Sötmandel hackad

0.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Så skållas mandel >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Om skurna kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

Om Sju sorters kakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 464

Kcal / portion: 103

GBR (GI) / port: 1

Recept: 4106 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 25%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 22 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 3.5 dl 18%

Strösocker 1.0 dl 9%

Smör kallt 125.0 gram 22%

Äggula 1.0 styck 1%

 

Smet:

Sötmandel mald 1.0 dl 4%

el. mandelmjöl 0%

Smör rumsvarmt 25.0 gram 4%

Strösocker 1.0 dl 9%

Potatis kokt 50.0 gram 1%

Äggvita 1.0 styck 0%

 

Garnering:

Mörk choklad 200.0 gram 26%

Sötmandel hackad 0.5 dl 4%

 

Kockskolan:

Så skållas mandel > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Om skurna kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Om Sju sorters kakor > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim )

  1. Förbered: Koka potatis i god tid och låt den bli kall. Separera äggula från vita.
  2. Mördeg: Arbeta hastigt samman mjöl, kallt tärnat smör, socker och äggula till en smidig deg. Låt vila inplastad i kyl minst 30 minuter.
  3. Mandel: Skålla och skala mandel (läs mer > Så skållas mandel). Mal mandeln till degen, eller mosa i mortel. Alternativt använd mandelmjöl. Grovhacka mandeln till garnering.
  4. Mandelsmet: Mosa potatis. Vispa upp äggvita med gaffel. Rör samman mjukt smör med socker. Blanda med mandel, kall potatismos och äggvita.
  5. Kavla ut degen till en tunn, plåtstor rektangel. Lägg den på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper. Bred på mandelsmeten.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan fått lite färg, cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
  7. Garnera: Smält choklad (läs mer > Så smälts choklad). Bred på ett chokladtäcke på kakan och garnera med hackad mandel. Skär i bitar och ställ kallt för att stelna.
  8. Förvaras kallt. Hållbar i ett par veckor.

Kockens kommentar

En pralin bland småkakor säger Carin som tagit bilden ovan. Hon har gjort prestationen att baka sig igenom 293 av recepten i kakboken Sju sorters kakor på 365 dagar, vilket hon kallar sin bakododyssé (lång och äventyrlig resa). Well done! Hon har där en bra bildbeskrivning på nynäskakor. Klicka på texten under bilden för att se hennes recept. Ursprunget till namnet är obekant, det har inte något med Nynäs slott söder om Södertälje att göra enligt utsago från slottet. Inte heller Nynäshams kommun har några ledtrådar att ge.

Alternativ

Mandelkrokar

Chokladbiskvi

Kransekage

Fler recept inom Skurna småkakor

Liknande recept som Nynäskakor, en pralin bland småkakor