Gianduja, hemlagad mjuk chokladnougat
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 502
Kcal / portion: 1146
GBR (GI) / port: 13
Recept: 9171 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 34%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Hasselnötskärnor 650.0 gram 46%
el. mandlar 0%
Mjölkchoklad 600.0 gram 37%
Strösocker 4.0 dl 17%
Vatten 2.0 dl 0%
Degskrapa > Äts ej
Yttermometer > Äts ej
Chokladtermometer > Äts ej
Kockskolan:
Skala mandel, nötter > Äts ej
Så tempereras choklad > Äts ej
Yttermometer > Äts ej
Om nougat > Äts ej
Om chokladnougat > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 8 tim )
Se film, klicka på "Sockerpojkarna" under bilden.
- Förbered: Nötter och mandlar skall vara skalade (läs mer > Skala mandel, nötter). Hacka choklad.
- Knäck: Koka upp vatten och socker till 116-118°C tills det börjar kristalliseras (blir lätt trögflytande).
- Tillsätt nötter/mandlar och låt vattnet koka bort och att sockret kristalliseras (fäster) på nötterna under upprepad omrörning.
- Häll ut smeten på bakplåtspapper. Låt svalna något. Slå sönder i mindre bitar, knäcken skall fortfarande vara varm.
- Mixa knäckbitarna i matberedare till en glansig och lätt oljig smet. Det tar en stund.
- Pulsera ned chokladen lite i taget.
- Temperera smeten till 28-29°C (låt svalna under omrörning). Se recept > Temperera choklad.
- Häll över smeten i ram med bakplåtspapper under, eller i smord form. Smethöjd drygt 1 centimeter. Låt stelna över natt. Har man bråttom, ställ i kylskåp.
- Skär upp i bitar 2,5 x 2,5 centimeter. En varm kniv skär rakare.
Kockens kommentar
Temperering görs för att få en glansig fin och stabil choklad/nougat (läs mer > Så tempereras choklad). En enklare variant av mjuk nougat är Wienernougat. Se dito recept via länk nedan.Gianduja är ursprunget till chokladnougat
skapad i Turin under Napoleons styre runt år 1800. Hans handelshinder mot engelsmännen medförde bland annat chokladbrist. En chokladhandlare drygade därför ut mörk choklad med 30% hasselnötspasta och fick på så sätt en choklad- och nötkräm liknande dagens Nutella. Läs mer > Chokladnougat.
Alternativ
Fler recept inom Choklad och nougat
Liknande recept som Gianduja, hemlagad mjuk chokladnougat
-
Smälta choklad
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Temperera choklad, IMP-metoden och tablering
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ganache till chokladtryffel, chokladkräm och mjuk chokladglasyr
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crémeaux chocolat, fin chokladkräm till tårta och dessert
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gianduja, hemlagad mjuk chokladnougat
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienernougat, klassisk julgodis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ischoklad med russin och rispuffar
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ischoklad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Radiokaka, källarkaka, Kalter Hund - ischokladkaka
Tid: 30 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nötbomber
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina