Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 341

Kcal / portion: 876

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1752 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 24%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vispgrädde 1.5 dl 31%
Standardmjölk (röd) 1.5 dl 5%
Äggula 4.0 styck 12%
Strösocker 2.0 msk 6%
Mörk choklad <70% 150.0 gram 46%
Kockskolan:
Så tempereras choklad > Äts ej
Ganache, chokladkräm > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Al Brandy" under bilden ovan.
- Hacka choklad och lägg i en skål. Dela gulor från vitan.
- Värm upp grädde och mjölk lite lagom utan att det kokar. Ta av från värmen.
- Rör samman äggulor med socker i en skål (skall ej vispas pösigt).
- Häll på gräddmjölken först lite under omrörning, sedan resten.
- Häll smeten i rengjord kastrull. Värm upp till 82°C under omrörning.
- Kräm: Häll detta över chokladen och låt stå i 5 minuter utan att röra om.
- Rör om ordentligt till en jämn smet. En stavmixer kan användas, men undvik att mixa in luft.
- Nu är chokladkrämen klar att användas till tårtor eller dessert.
Kockens kommentar
Detta är en variant av ganache som endast består av choklad och grädde (läs mer > Om ganache). När choklad blandas på detta vis "temperaras" chokladen, vilket medför att smält choklad åter blir blank och fast när den kallnat. Läs mer > Så tempereras choklad.
Alternativ
Fler recept inom Choklad och nougat
Liknande recept som Crémeaux chocolat, fin chokladkräm till tårta och dessert
-
Smälta choklad
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Temperera choklad, IMP-metoden och tablering
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ganache till chokladtryffel, chokladkräm och mjuk chokladglasyr
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crémeaux chocolat, fin chokladkräm till tårta och dessert
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gianduja, hemlagad mjuk chokladnougat
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienernougat, klassisk julgodis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ischoklad med russin och rispuffar
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ischoklad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Radiokaka, källarkaka, Kalter Hund - ischokladkaka
Tid: 30 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nötbomber
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina