Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 149

Kcal / portion: 428

GBR (GI) / port: 10
Recept: 1714 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 7%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Långkornigt ris 1.5 dl 26%
Vatten 3.0 dl Äts ej
Vispgrädde 2.0 dl 42%
Strösocker 2.0 msk 7%
Vaniljsocker 2.0 tsk 1%
Tillbehörsalternativ:
Sötmandel hela 1.0 styck Äts ej
Klementin 2.0 styck 4%
Saftsoppa färdig 4.0 dl 20%
Sötmandel hackad Äts ej
Lingonsylt konserverad Äts ej
Bär färska Äts ej
Kanel mald Äts ej
Kockskolan:
Om gröt > Äts ej
Om ris > Äts ej
Om saftsås > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Koka riset på medellåg värme tills allt vatten kokat in (ca 15 minuter). Lägg det i en finmaskig sil och spola av det med kallt vatten och låt det rinna av.
- Vispa grädden tjock och smaksätt med socker och vaniljsocker. Blanda ris och grädde. Häll smeten i en skål och ställ det i kylskåp.
- Riv orange clementinskal. Skala och klyfta clementinen.
- Servera den kalla rispuddingen med några clementinklyftor, rivet skal och saftsoppa, färska bär eller med lingonsylt. Mald kanel kan också passa till.
Kockens kommentar
Rätten har inget med landet Malta att göra. Namnet tros vara en förvanskning av den danska förebilden Risalamande som uppkom kring år 1900, vilket i sin tur kan härledas till franskans Riz ā l´amande (ris med mandel). Rätten i Danmark innehåller grädde, hackad mandel och vanilj, till vilket serveras varm körsbärssås. Det är en traditionell efterrätt på julafton. Då lägger man även i en hel mandel i rätten och den som hittar mandeln får en mandelgåva, som ofta består av godis.
Tips! I Ris á la Malta kan det vanliga riset bytas ut mot överbliven risgrynsgröt. Den blir då ännu krämigare. Läs mer > Om gröt.
Alternativ
Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding
Liknande recept som Ris ā la Malta (efterrätt)
-
Lätt äggkräm med citron och bär
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Gammaldags vaniljpudding
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Zester Daily
-
Crčme caramel - brylépudding (äggkräm)
Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crčme brûlée, bränd äggkräm
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gjuten pumpacreme, äggkräm med mashmallows, inkokt pumpa och rostad mandel
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk eller modern chokladpudding
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raspberry Romanoff, jordgubbskräm
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Snömos (äppelfromage)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oeufs ā la neige (Ile flottante) - snöägg flytande i vaniljsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan