För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ris ā la Malta (efterrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Långkornigt ris

1.5 

dl

Vatten

3.0 

dl

Vispgrädde

2.0 

dl

Strösocker

2.0 

msk

Vaniljsocker

2.0 

tsk

 

Tillbehörsalternativ:

 

Mandel hel sötmandel

1.0 

styck

Klementin

2.0 

styck

Saftsoppa färdig

4.0 

dl

Sötmandel hackad

 

 

Lingonsylt konserverad

 

 

Färska bär

 

 

Kanel mald

 

 

 

Kockskolan:

 

Om gröt >

 

 

Om ris >

 

 

Om saftsås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 149

Kcal / portion: 428

GBR (GI) / port: 10

Recept: 1714 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 7%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 288 gram)

Ingredienser

Visa:

Långkornigt ris 1.5 dl 26%

Vatten 3.0 dl Äts ej

Vispgrädde 2.0 dl 42%

Strösocker 2.0 msk 7%

Vaniljsocker 2.0 tsk 1%

 

Tillbehörsalternativ:

Mandel hel sötmandel 1.0 styck Äts ej

Klementin 2.0 styck 4%

Saftsoppa färdig 4.0 dl 20%

Sötmandel hackad Äts ej

Lingonsylt konserverad Äts ej

Färska bär Äts ej

Kanel mald Äts ej

 

Kockskolan:

Om gröt > Äts ej

Om ris > Äts ej

Om saftsås > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (30 min )

  1. Koka riset på medellåg värme tills allt vatten kokat in (ca 15 minuter). Lägg det i en finmaskig sil och spola av det med kallt vatten och låt det rinna av.
  2. Vispa grädden tjock och smaksätt med socker och vaniljsocker. Blanda ris och grädde. Häll smeten i en skål och ställ det i kylskåp.
  3. Riv orange clementinskal. Skala och klyfta clementinen.
  4. Servera den kalla rispuddingen med några clementinklyftor, rivet skal och saftsoppa, färska bär eller med lingonsylt. Mald kanel kan också passa till.

Kockens kommentar

Rätten har inget med landet Malta att göra. Namnet tros vara en förvanskning av den danska förebilden Risalamande som uppkom kring år 1900, vilket i sin tur kan härledas till franskans Riz ā l´amande (ris med mandel). Rätten i Danmark innehåller grädde, hackad mandel och vanilj, till vilket serveras varm körsbärssås. Det är en traditionell efterrätt på julafton. Då lägger man även i en hel mandel i rätten och den som hittar mandeln får en mandelgåva, som ofta består av godis.

Tips! I Ris á la Malta kan det vanliga riset bytas ut mot överbliven risgrynsgröt. Den blir då ännu krämigare. Läs mer > Om gröt.

Alternativ

Risgrynsgröt

Risgrynspudding

Sjuskinnsgröt

Saftsås

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Mousse, pudding

Liknande recept som Ris ā la Malta (efterrätt)