Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 133
 
    
                Kcal / portion: 514
 
    
                GBR (GI) / port: 3
Recept: 6164 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 8%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 8.0 styck 8%
Standardmjölk (röd) 3.0 liter 29%
Grädde 5.0 dl 29%
Gräddfil 5.0 dl 11%
Strösocker 1.0 dl 6%
Vasslereduktion -2.0 dl Äts ej
Tillbehör:
Hallonsylt 4.0 dl 14%
Kockskolan:
Om färskost > Äts ej
Äggostform > Äts ej
Landskapsrätter > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Om kärnmjölk, vassle > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Låt blandningen sjuda på medellåg värme i 10-15 minuter. Den får absolut inte koka, då blir den torr. Därför måste man passa äggosten noga.
- Stäng av värmen när blandningen skär sig (koagulerar). Låt kastrullen stå kvar på plattan cirka 5 minuter, tills det har klumpat ihop sig till en massa. Tar man av den för tidigt blir äggosten för lös.
- Tag upp äggostmassan ur vasslen (spadet) med en hålslev eller häll över i en finmaskig sil. 
- Forma: Äggost tillreds bäst i äggostformar med små hål i botten för att vasslen ska kunna sippra ut och ger vackert mönster (se > Äggostform). Varva några lager äggostmassa och socker i en äggostform på en tallrik. Låt stå i kylen minst 2 timmar. 
- Servera med hallon eller björnbärssylt.
Kockens kommentar
Äggost är en slags färskost med anor från Bohuslän (läs mer > Om färskost). Äggosten kan utan tillsatt socker serveras som maträtt till exempel på buffébordet. Passar då utmärkt till rökt lax. Ursprungligen hade man inlagd sill till, vilket även förekommer nuförtiden. Äggost har av ICA Buffé utsetts till Bohusläns landskapsrätt (läs mer > Svenska landskapsrätter).
Vattenreduktion = borttagen vassle som är mer näringsrik än vatten. Läs mer, klicka på > Vasslereduktion. Läs om vassle, klicka på > Om kärnmjölk, vassle.
Alternativ
Fler recept inom Ostefterrätter
Liknande recept som Äggost från Bohuslän (efterrätt)
- 
                
                    Äggost från Bohuslän (efterrätt)Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Kalvdans (efterrätt)Tid: 35 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan 
- 
                
                    Färskosttårta på 3 ingredienserTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Cheddarflarn med pinjenötterTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Camembertgratinerade plommon (ostefterrätt)Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Pepparkaka med mögelost och glöggTid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Ostbollar rullade i pepparkakaTid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Pepparkaksbollar med mögelostSvårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Ost- och pepparkaksstubbe (ostefterrätt)Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Markus Aujalay 
- 
                
                    Kvibille och pumpernickel med glöggeléTid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              