Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 56

Kcal / portion: 251

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1002 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 1%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Palsternacka 4.0 styck 29%
Morot 4.0 styck 15%
Gul lök 1.0 styck 5%
Purjolök 1.0 styck 6%
Vatten 6.0 dl 0%
Grönsaksfond konc. 1.0 msk 4%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Mörkt bröd 4.0 skivor 40%
Kockskolan:
Så kokas rotfrukter > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skala potatis, morot och lök. Skär dem i bitar. Ansa och grovskiva purjolök. Lägg alla soppingredienser utom purjolöken i en gryta.
- Låt koka upp och koka sedan rotfrukterna i 10 minuter och lägg i purjolöken. Fortsätt kokningen i ytterligare cirka 10 minuter tills rotfrukterna mjukat.
- Servera i djupa tallrikar och dekorera med en kvist färsk timjan. Grovt bröd eller knäckebröd fungerar bra som tillbehör.
Kockens kommentar
Att man får bättre mörkerseende av att äta mycket morötter är en militär skröna och inte sant. Engelsmännen i Andra Världskriget blev plötsligt mycket framgångrika i nedskjutandet av tyska flygplan, vilket man förklarade med att luftvärnssoldaterna fick morötter vilket förbättrade deras syn. Sanningen var i stället att man skapat radarn, vilket man ville dölja.Fler recept inom Kokt grönt, grön gryta
Liknande recept som Rotfruktsgryta
-
Röd linsgryta med stark korv
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Karin Ihre
-
Kikärts- och rotfruktscurry med råris och cashewnötter
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Pumpagryta
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vegetarisk chili- och böngryta med citronyoghurt och mynta
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Gryta med matbanan, tomat och ingefära
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Quorn Chili, Texas style
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Jacob Wismar
-
Kikärtscurry med rotsaker och russinbasmati
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kikärtor i korma curry och kokos med aubergine och paprika
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Asiatisk gryta med blomkål (vegetarisk)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Vegetarisk julskinka av kålrot
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan