Bifteki - grekiska lammfärsbullar

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bifteki - grekiska lammfärsbullar

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Lammfärs

600.0 

gram

Spenat fryst, hackad

100.0 

gram

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Ägg

1.0 

styck

Kalvfond koncentrerad

3.0 

msk

Apetina tärnad 22% fett }

100.0 

gram

Timjan torkad

1.0 

tsk

Olivolja till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Gurkyoghurt:

 

Yoghurt naturell 3%

5.0 

dl

Gurka

1.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Dill finhackad

1.0 

msk

Olivolja

0.5 

dl

Vitvinsvinäger

1.0 

msk

 

Citronsås:

 

Vatten

3.0 

dl

Kalvfond koncentrerad

1.0 

msk

Grädde (matlagningsgrädde)

1.0 

dl

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Matlagningsmjöl

1.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

8.0 

styck

Citron juice+fruktkött

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om lammfärsbullar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Montepulciano d´Abruzzo

Mjukt rött vin
Pris: 57 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 125

Kcal / portion: 604

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3621 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 8%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 485 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammfärs 600.0 gram 41%

Spenat fryst, hackad 100.0 gram 1%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%

Ägg 1.0 styck 2%

Kalvfond koncentrerad 3.0 msk 2%

Apetina tärnad 22% fett } 100.0 gram 7%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Olivolja till stekning 1.0 msk 3%

Salt och peppar 0%

 

Gurkyoghurt:

Yoghurt naturell 3% 5.0 dl 9%

Gurka 1.0 styck 1%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%

Dill finhackad 1.0 msk 0%

Olivolja 0.5 dl 10%

Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%

 

Citronsås:

Vatten 3.0 dl 0%

Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Grädde (matlagningsgrädde) 1.0 dl 4%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 1%

Matlagningsmjöl 1.5 msk 1%

 

Tillbehör:

Potatis 8.0 styck 15%

Citron juice+fruktkött 2.0 styck 3%

 

Kockskolan:

Om lammfärsbullar > Äts ej

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Gurkyoghurt: Skala, hacka/mosa vitlök. Finhacka gurka och dill. Blanda alla ingredienserna och ställ in i kylskåp.
  2. Tina spenat, krama ut vattnet och hacka. Skala och finhacka/mosa vitlök. Skala och skär potatis i klyftor.
  3. Blanda färs med spenat, vitlök, ägg och 1/4-del av fonden till en smidig smet. Smaka av med salt, peppar och timjan. Forma köttbullar och tryck in en kub ost.
  4. Skär citronerna i klyftor och koka dem med potatis i saltat vatten på medelvärme i 10 minuter. Ta ur och låt rinna av.
  5. Stek potatisen i matolja på hög värme i 3 minuter. Krydda. 
  6. Bryn bullarna hastigt runt om i matolja på hög värme i en stekpanna ett par minuter.
  7. Koka upp vatten med resten av fonden i en kastrull. Lägg i bullarna och låt sjuda i cirka 10 minuter.
  8. Citronsås: Blanda såsingredienserna i kastrull och låt sjuda i 5 minuter.

Kockens kommentar

Bifteki betyder biffstek och egentligen steks eller grillas de som större, platta köttfärsbiffar. Det är en klassisk grekisk rätt som tillagas på många sätt. Lammfärs, fetaost, vitlök, timjan, mynta och persilja är klassiska ingredienser.

Fler recept inom Kalv-, lammfärsrätter

Liknande recept som Bifteki - grekiska lammfärsbullar