Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 85

Kcal / portion: 548

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2191 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 2%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Lammbog+bringa m. ben 1.5 kilo 52%
Kryddpeppar 10.0 korn 0%
Salt 2.0 tsk 0%
Vitkål ansad 1.0 kilo 14%
Gul lök 1.0 st stor 3%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Timjan färsk 3.0 kvistar 0%
Tillbehör:
Potatis 1.0 kilo 31%
Kockskolan:
Så lagas lammbog > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Vattnet skall knappt täcka köttet. Skär köttet i bitar och lägg i grytan. Koka upp och skumma av.
- Salta och peppra. Sänk till låg värme och låt sjuda i 30 minuter under lock.
- Skala under tiden lök och skär den och kålen i grova bitar. Fräs kålet lätt i panna med smör på medelhög värme i cirka 5 minuter. Stek i omgångar, inte för mycket i pannan samtidigt.
- Tillsätt kål, lök, lagerblad och timjan i grytan. Koka ytterligare 30 minuter.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Smaka av köttet att det är mjukt. Om inte, koka ytterligare i upp till 20 minuter. Serveras varmt med klippt timjan över.
Kockens kommentar
En klassisk rätt, som idag snarare lagas på lamm än får. Fårkött kräver längre koktid än lammkött. Bra på hösten då det finns bra vitkål och billigt lammkött. Se till att få benen knäckta vid inköpet. Bringan är fetare än bogen och ger mer smak. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta
Liknande recept som Lamm i kål (får i kål), köttgryta av lammbog och/eller bringa
-
Dillkött av lamm
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammbog med pico de gallo och crème fraiche
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt lammlägg
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelkokt lammbog
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sikbadj, tunisisk lammgryta
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lammtagine med dadlar och tomat
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Liverpool Scouse, klassisk brittisk lapskojs
Tid: 4 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan