Rödtunga eller sjötunga i rödvinssås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rödtunga eller sjötunga i rödvinssås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Rödtunga filé

600.0 

gram

Smör till stekning

2.0 

gram

Salt och peppar

 

 

Aluminiumfolie

 

 

 

Sås:

 

Lök gärna schalottenlök

3.0 

styck

Fiskfond koncentrerad

1.0 

msk

Vatten

0.5 

dl

Rött vin

2.0 

dl

Lagerblad

1.0 

blad

Timjan torkad

0.5 

tsk

Smör normalsaltat

3.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

Romanesco

1.0 

huvud

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Campolieti Ripasso

Kryddigt rött vin
Pris: 95 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 80

Kcal / portion: 455

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1821 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 2%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 567 gram)

Ingredienser

Visa:

Rödtunga filé 600.0 gram 30%

Smör till stekning 2.0 gram 1%

Salt och peppar 0%

Aluminiumfolie %

 

Sås:

Lök gärna schalottenlök 3.0 styck 4%

Fiskfond koncentrerad 1.0 msk 2%

Vatten 0.5 dl 0%

Rött vin 2.0 dl 9%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Timjan torkad 0.5 tsk 0%

Smör normalsaltat 3.0 msk 16%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 30%

Romanesco 1.0 huvud 9%

Tillagning (35 min )

  1. Sätt ugnen på 200ºC.
  2. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  3. Smöra en ugnsfast form och lägg i filéerna. Strö över salt och peppar. Täck över formen med aluminiumfolie. Sätt in i ugn i ungefär 20 minuter.
  4. Sås: Finhacka lök. Hetta upp matfett på medelvärme i en kastrull och stek löken mjuk och glansig i några minuter utan att bränna.
  5. Tillsätt fond+vatten, rödvin, lagerblad och timjan. Koka ner till halva mängden. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Värm på och vispa ner smör klickvis.
  6. Dela romaneco i buketter. Koka i lättsaltat vatten i 3-5 minuter.

Kockens kommentar

Utan aluminiumfolie blir fisken fortare klar, cirka 10 minuter. Fiskköttet skall vara vitt rakt igenom. För lång tid ger torr fisk. Sås på fisken färgar starkt och ser inte så aptitligt ut.

Fler recept inom Ugnslagad vitfisk

Liknande recept som Rödtunga eller sjötunga i rödvinssås