Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Rödtunga eller sjötunga i rödvinssås
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 80
Kcal / portion: 455
GBR (GI) / port: 6
Recept: 1821 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 2%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rödtunga filé 600.0 gram 30%
Smör till stekning 2.0 gram 1%
Sås:
Lök gärna schalottenlök 3.0 styck 4%
Fiskfond koncentrerad 1.0 msk 2%
Vatten 0.5 dl 0%
Rött vin 2.0 dl 9%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Timjan torkad 0.5 tsk 0%
Smör normalsaltat 3.0 msk 16%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 30%
Romanesco 1.0 huvud 9%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Smöra en ugnsfast form och lägg i filéerna. Strö över salt och peppar. Täck över formen med aluminiumfolie. Sätt in i ugn i ungefär 20 minuter.
- Sås: Finhacka lök. Hetta upp matfett på medelvärme i en kastrull och stek löken mjuk och glansig i några minuter utan att bränna.
- Tillsätt fond+vatten, rödvin, lagerblad och timjan. Koka ner till halva mängden. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Värm på och vispa ner smör klickvis.
- Dela romaneco i buketter. Koka i lättsaltat vatten i 3-5 minuter.
Kockens kommentar
Utan aluminiumfolie blir fisken fortare klar, cirka 10 minuter. Fiskköttet skall vara vitt rakt igenom. För lång tid ger torr fisk. Sås på fisken färgar starkt och ser inte så aptitligt ut.
Fler recept inom Ugnslagad vitfisk
Liknande recept som Rödtunga eller sjötunga i rödvinssås
-
Fisk under äppel- och purjolökstäcke (barnrecept)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fisk med limesås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Abborre i folie
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnsbakad gös med primörer och örtsmör
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Torskrygg med kräft- och fänkålsallad
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Torskrygg med skaldjursmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Alaska pollock (torsk) med persilja, citron, vita bönor och fetaost
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Vitlöksbakad torsk med grönsaksröra
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Stekt skrei (torsk) med rödvinssås
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Tomat- och vitlöksbakad skreifilé (torskfilé)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: