Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 53

Kcal / portion: 363

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1453 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 1%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Purjolök 3.0 styck 13%
Gul lök 1.0 styck 4%
Potatis 5.0 styck 23%
Grönsaksfond konc. 2.0 msk 6%
Vatten till soppa 1.5 liter 0%
Grädde (matlagningsgrädde) 1.0 dl 11%
Matfett till stekning 2.0 gram 1%
Tillbehör:
Matbröd 8.0 skivor 43%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Skala och skär potatis i mindre bitar. Skala och finhacka lök. Skiva porjolöken tunt. Spar lite till dekorering.
- Fräs purjo och lök i matfett på medelvärme i en stor kastrull. Tillsätt fond, hälften av vattnet och potatisen. Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock i 30-40 minuter.
- Mixa soppan med mixerstav direkt i kastrullen, eller använd en kraftig stålvisp. Tillsätt resten av vattnet. Koka upp på nytt.
- Smaka av med salt och peppar. Rör ner grädde. Låt bli varmt. Garnera med skuren purjolök.
Kockens kommentar
Soppan kan ätas kall och är därvid snarlik den klassiska Vichyssoice. Soppan kan förberedas ett dygn i förväg. Vänta då med att blanda i grädden tills dess den värmts upp igen och skall serveras.
Fler recept inom Grönsakssoppa
Liknande recept som Purjolökssoppa
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potage Julienne Darblay, klassisk fransk fin grönsakssoppa
Tid: 1 tim (+ 3 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk tomatsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Krämig majssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris- och dillsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tomatsoppa med ravioli
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kall pumpasoppa med yoghurt
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kronärtskockssoppa med räkor (förrätt, lätt måltid)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Escarole grönsakssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan