Kokos-, Soja-, Soja- (choklad) och Rismjölk

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vegetabilisk dryck

(vegetabilisk mjölk, vegetarisk mjölk, vegetarisk dryck)

Vegetabilisk "mjölk" tillverkas av olika spannmål. Är den trögflytande kallas den "grädde". Formellt skall de kallas "dryck" inte mjölk, som är en animalisk dryck. Vegetabiliska drycker görs av allehanda sädesslag, frön och nötter. De smaksätts och näringsberikas ofta på olika sätt för att efterlikna mjölk. Här redovisas de i Sverige vanligast förekommande som havredryck, sojadryck, risdryck, kokosdryck, och mandeldryck (se högerkolumnen). Dryck av andra nötter, se respektive nöt.

Hälsa/näring: Vegetabiliska drycker saknar en del viktiga vitaminer och mineraler jämfört med animalisk mjölk (komjölk). Därför berikas de ofta (ekologiska berikas inte). Det är bra att ta för vana att välja berikade vegetabiliska drycker, i synnerhet till barn som inte dricker mjölk.


SÅ ANVÄNDS VEGETABILISK DRYCK

Vegetabiliska drycker används liknade mjölk som dryck och i matlagning. De är ett alternativ för laktosintoleranta. Vanligt förekommande i asiatiska länder och i länder som producerar nötter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Vegetabilisk dryck

Det finns 67 recept med Vegetabilisk dryck