1. goat milk 2. sheep milk 3. buffalo milk
1. lait de chèvre 2. lait de brebis 3. lait de buffle
1. latte di capra 2. latte di pecora 3. latte di bufala
1. Ziegenmilch 2. Schafsmilch 3. Büffelmilch
1. leche de cabra 2. leche de oveja 3. leche de búfala
Alla däggdjur inklusive människan producerar mjölk under dräktighetstiden (havandeskapet). Så länge människan har haft tamboskap har man använt sig av djursens mjölk som föda - till dryck, i matlagning, för tillverkning av smör, ost och yoghurt (läs mer > Så används mjölk). I dagens samhälle används mest komjölk, men också mjölk från get, får och buffel och då främst för framställning av ost (läs mer > Om ost, osttyper). Sägs det bara "mjölk" i recept så avses som regel just komjölk.
Näring: Mjölk från olika djur har olika näringssammansättning beroende på artens behov. Vattenlevande däggdjur som sälar och valar har högst näringsvärde med över 50% fettmängd. Detta för att ungarna snabb skall kunna bilda ett tjockt späcklager till skydd mot det kalla vattnet. Även renmjölk är betydligt fetare än komjölk. Lägst närings- och fettmängd i mjölken har hästar och apor. Mjölkens näringssammansättning varierar också för enskilda djur i samma ras beroende på födans kvalité och under dräktighetstiden (laktationstiden). Till exempel ökar fettmängden i renmjölk från cirka 12% efter några veckors laktationstid till runt 20% efter tre månader, vilket är väsentlig för att möta energibehovet hos den växande kalven. Nedan några standardvärden för den mjölk som används som människoföda.
Råmjölk ko | 1 Getmjölk | 2 Fårmjölk | 3 Buffelmjölk | Humanmjölk | |
Energi (Kcal/100g) | 75 | 60 | 95 | 110 | 70 |
Protein | 3% | 3% | 5% | 5% | 1% |
Fett | 4% | 4% | 6% | 8% | 5% |
Kolhydrater (laktos) | 5% | 4% | 5% | 5% | 7% |
Övrigt | 1% | 0% | 1% | 2% | 0% |
Vatten | 87% | 89% | 83% | 81% | 87% |
Summa | 100% | 100% | 100% | 100% | 100% |
Kolesterol mg | 14 | 10 | 11 | 8 | 14 |
Kalcium mg | 114 | 100 | 170 | 195 | 34 |
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12