 oat bran
                oat bran
              
                 son d´avoine
                son d´avoine
              
                 crusca di avena
                crusca di avena
              
                 Haferkleie
                Haferkleie
              
                 salvado de avena
                salvado de avena
              
Havrekli (havrefibrer) är havrekärnans olika skalskikt, ej att förväxla med oätliga agn. Havrekorn har fast sittande agnar ("skrov") runt kärnan, som först poleras bort. Därefter ångprepareras och valsas kärnorna, varefter kli avskiljs genom siktning. Läs mer > Sädeskornets anatomi.
- Vikt/omvandling havrekli: 1 dl = 25 gram. 100 gram = 4 dl.
- Smak: Nötaktig.
- Alternativ vara: Rågkli, vetekli.
- Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning. Nyckelhålsmärkt och biodynamiskt odlat havrekli finns.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa/näring: Kli består till stor del av cellulosa och andra vattenupptagande kolhydrater (kostfibrer). Proteinhalt cirka 19% och fibrer 18%, varav 12 enheter är olösliga och 6 är vattenlösliga så kallade betaglukaner (läs mer > Betaglukan). Olösliga kolhydrater kan kroppen inte tillgodogöra sig, men dessa hjälper till att hålla igång tarmverksamheten. De lösliga påverkar ämnesomsättningen positivt, bland annat kan de sänka förhöjda kolesterolvärden.
 
Miljö: Det finns biodynamiskt odlad havrekli.
SÅ ANVÄNDS HAVREKLI
Havrekli används till gröt, i matbröd och müsli. Kan även fungera som alternativ till ströbröd t.ex. vid panering.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Läs mer
Recept med Havrekli
Det finns 10 recept med Havrekli
- 
                
                    Ansjovisfylld spätta med mathavreTid: 40 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Busenkel frukt- och frölimpaTid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Yoghurtlimpa med chiafrönSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Pajalagröt originalSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    BlåbärsgrötSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Matiga muffins med oliver, fetaost och spenatTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Min pajalagrötTid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Wiktoria Ahlin 
- 
                
                    Sockerfria scones med hallon och chokladTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef 
- 
                
                    Snabba chokladkakor i micro, kladdiga!Svarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    HavrefiberpannkakaSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                