 oat kernels
                oat kernels
              
                 noyau d´avoine
                noyau d´avoine
              
                 avena nucleo
                avena nucleo
              
                 Haferkern
                Haferkern
              
                 núcleo de avena
                núcleo de avena
              
Havrekärnor är havrekorn utan agnar (skalade fullkornhavrekärnor). Havrekorn har fast sittande agnar ("skrov") runt kärnan, som måste poleras bort innan användning. Läs mer > Sädeskornets anatomi.
Mathavre är hela havrekärnor inklusive kli och grodd. Kornen är ångbehandlade för att mjukas upp på samma sätt som matvete. Läs mer > Mavete.
Havrekross framställs av hela havrekärnor som krossas och storlekssorteras. Det är en fullkornsprodukt som innehåller både kli och grodd.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 75 gram. 100 gram = 1,3 dl.
- Smak: Havrekärnor är lite söta och blir ordentligt mjuka vid tillagning. Barn brukar tycka om havrekärnor.
- Alternativ vara: Vetekross, rågkross, korngryn. Matvete kan ersätta mathavre.
- Försäljning: Säljs mest som tillplattade korn eller som kross. Även ekologiskt odlat.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa/näring: Havrekärnor och kross är rika på nyttiga fibrer och mineraler. Havre innehåller mycket vattenlösliga fibrer, så kallade betaglukaner (läs mer > Betaglukan).
Miljö: Det finns biodynamiskt odlade havrekärnor.
SÅ ANVÄNDS HAVREKÄRNOR OCH HAVREKROSS
Hela havrekärnor eller havrekross och matvete kan kokas och serveras som tillbehör till mat i stället för ris, blandas i sallader, samt ingå i bröddeg, vegetariska biffar och grytor. 
Dextrinering: Obearbetade kärnor och kross kan med fördel först blötlägger och sedan rostas. Det förhöjer smaken och förkortar också koktiden avsevärt och havren klibbar då inte alls. Rostad havre kan förvaras i skruvlocksburk under flera månader och sedan användas som kokt säd i huvudrätter, krossad till gröt eller mald till mjöl, i soppor såser och välling samt till bakning med andra mjölsorter. Läs mer > Dextrinering.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03 
Läs mer
Recept med Havrekärnor, havrekross
Det finns 5 recept med Havrekärnor, havrekross
- 
                
                    Limemarinerad mathavresallad med laxTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Fiskgratäng med mathavreReceptgivare: 
- 
                
                    Rotfruktsgryta med mathavreReceptgivare: 
- 
                
                    Nordiska bönbiffarSvarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    HavresurdegsbrödTid: 1 min (+ 16 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                