Pajalagröt original

Pajalagröt original

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Linfrön krossade

0.5 

dl

Russin

0.5 

dl

Katrinplommon

0.5 

dl

Aprikoser torkade

0.5 

dl

Salt

0.5 

tsk

Havrekli

1.0 

dl

Havregryn

2.0 

dl

Vatten kallt

7.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 61

Kcal / portion: 214

GBR (GI) / port: 2

Recept: 857 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 2%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 350 gram)

Ingredienser

Visa:

Linfrön krossade 0.5 dl 18%

Russin 0.5 dl 10%

Katrinplommon 0.5 dl 15%

Aprikoser torkade 0.5 dl 7%

Salt 0.5 tsk 0%

Havrekli 1.0 dl 19%

Havregryn 2.0 dl 30%

Vatten kallt 7.0 dl 0%

Skapat av: vinca

Tillagning

  1. Hacka katrinplommon och aprikoser i små bitar.
  2. Blanda linfrö, russin, katrinplommonbitar, aprikosbitar, salt och vatten. Låt stå över natten.
  3. Nästa dag: Tillsätt havregryn och fiberhavregryn. Koka blandningen i 3-5 minuter under omrörning. Tillsätt mer vatten om det behövs.

Kockens kommentar

God, fiberrik, hälsosam och bra gröt för magen. Serveras med mjölk och gärna lingon. Färdig gröt kan förvaras i kylskåp i max 4 dygn och värmas portionsvis i tallrik i mikrovågsugn

Pajalagröt är en modern klassiker bestående av havregrynsgröt med (torkad) frukt och fröer. Enligt Sveriges Radios P4 Norrbotten (2017) var det Vera Niemi, köksföre­ståndare på Pajala sjukhem, som kom på att gröten var bra för gamlingarna på hemmet och att man därmed kunde minska på magmedicinerna. 

Fler recept inom Gröt, välling

Liknande recept som Pajalagröt original