Gröna ärter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gröna ärter

(märgärt, spritmärgärt)

Latin: Pisum sativum var. sativum

Engelsk översättning green peas

Fransk översättning petits pois

Italiensk översättning piselli verdi

Tysk översättning grüne Erbsen

Spansk översättning guisantes verdes

Gröna ärter är omoget skördade spritärter. Det är bara ärtorna som används inte bladskidorna, eftersom baljans insida har en seg hinna.

Märgärt (spritmärgärt) är en sortgrupp av spritärt. Denna grupp är den för industriell konservering och djupfrysning dominerande sorten, dvs de gröna ärter vi huvudsakligen äter.

  • Vikt: Frysta 1 dl = 60 gram.
  • Smak: Märgärt är en söt och saftig form av spritärt.
  • Alternativ vara: Brytärter.
  • Försäljning/säsong: Färska gröna ärter förekommer sällsynt i handeln, svenskodlade kan förekomma i augusti-oktober. Däremot finns alltid förvällda djupfrysta, konserverade, eller torkade att köpa. De frysta är att föredra.
  • Förvaring: Färska förvaras i kylskåp cirka 8°C, helst i plastpåse. Frysta förvaras bäst frysta. Ta bara upp middagsbehovet och stoppa tillbaka resten i försluten påse så snart som möjligt. Hållbar i frysen cirka 1 år.

Produktion/import: Produktionen av gröna ärter domineras av Findus. Totalt 32.000 ton frysta ärter, varav cirka 70% exporteras.


SÅ ANVÄNDS GRÖNA ÄRTER


Gröna ärter passar till allehanda rätter som tillbehör - kalla i sallader, kokta som tillbehör, puréade, i grytor och soppor, i vegetariska rätter, gratänger etc. Speciellt passande till kötträtter, men ärtpuré serveras bl.a. till lutfisk.

Koktid: Färska ärter förvälles någon minut. Torkade ärter blötlägges minst 6 timmar och kokas i en timme. Frysta och burkärter är förkokta och behöver bara värmas.

Läs mer

Om ärter

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Gröna ärter

Det finns 63 recept med Gröna ärter