Latin: Abelmoschus esculentus
                 okra, okro, ochro, lady´s finger
                okra, okro, ochro, lady´s finger
              
                 gombo, okra. lalo
                gombo, okra. lalo
              
                 gombo, okra, ocra
                gombo, okra, ocra
              
                 Okra, Gemüse-Eibisch
                Okra, Gemüse-Eibisch
              
                 quimbombó, quingombó, gombo, molondrón, ocra, okra
                quimbombó, quingombó, gombo, molondrón, ocra, okra
              
Okra är biologiskt en art i familj malvaväxter vars frukt är ätbara. Alltså ganska artskild från andra grönsaksfrukter. Arten lär härstamma från det tropiska och subtropiska Afrika. Därifrån har den spritts till Medelhavsområdet och Mellanamerika. Plantan med många olika namn där den förekommer blir en 1-2 meter hög, med stora, flikiga, gröna blad. Den får stora, vackra, ljust gulgröna blommor. Se film, klicka på "Daisy Creek Farms" under bilden ovan.
Frukten är en ljusgrön, mångfröig cirka 8 centimeter avlång kapsel.
- Vikt i butik: Cirka 10 gram per styck.
- Smak: Smaken är mild och angenäm, påminnande om squash.
- Alternativ vara: Squash.
- Försäljning/säsong: Förekommer som regel inte i svenska livsmedelsbutiker. Fråga hos grönsaksspecialist.
- Förvaras svalt +8 till +12°C.
SÅ ANVÄNDS OKRA
De omogna, köttiga frukterna kan ätas råa som grönsak, stekas i skivor och används som grönsak i soppor och stuvningar. Växten innehåller slemämnen, som utsöndras vid kokning och används av denna anledning vid redning av såser, soppor och stuvningar i orientaliska rätter. Vill man undvika detta kan okran ångkokas eller förkokas i saltat vatten i 5 minuter, eller stekas. Okra är av samma anledning känslig för att kokas för länge (blir seg) och bör därför vid kokning tillsättas mot slutet.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Recept med Okra
Det finns 4 recept med Okra
- 
                
                    Chicken Okra - kyckling med okraTid: 1 tim 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Torsk med okra i grönpepparsåsTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Fiskgryta med kokosTid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Sydafrikansk currylamm med honungsokraTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                