 
  
              
  
              Sockerfritt
(sockerfri, utan tillsatt socker, socker inte tillsatt, osockrad, utan vanligt socker, vanligt socker inte tillsatt, osötat, icke sötat)
                 sugar free, no added sugar
                sugar free, no added sugar
              
                 sans sucre, sans sucre ajouté
                sans sucre, sans sucre ajouté
              
                 senza zucchero, senza zuccheri aggiunti
                senza zucchero, senza zuccheri aggiunti
              
                 zuckerfrei, ohne Zuckerzusatz
                zuckerfrei, ohne Zuckerzusatz
              
                 sin azúcar, sin azúcares añadidos
                sin azúcar, sin azúcares añadidos
              
                Grupper inom
                Om sötningsmedel:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
            Sockerfritt är ett begrepp som är lite diffust och används ofta på ett vilseledande sätt av leverantörer, enligt Livsmedelsverket. Många vill undvika socker av olika hälsoskäl, varför leverantörer gärna påpekar varors avsaknad av socker eller låga innehållsdel. Socker är dock inte bara det vanliga vitsockert som vi normalt tänker på, utan också druvsocker, fruktsocker, maltsocker, mjölksocker etc. Läs mer > Sockerarter, sackarider.
Fritt socker (free sugar) definieras av WHO och FAO som "alla tillsatta sockerarter plus naturligt socker i honung, sirap och fruktjuicer". Därutöver finns "naturligt socker" (sockerarter) i livsmedel som frukt, fullkornspasta med mera. Definitionen är inte kemisk, eftersom socker i honung, sirap och juice också är naturligt, utan relaterad till socker ur hälsosynpunkt. Det resulterade i nya rekommendationer där intaget av fritt socker inte bör överstiga 10% av kosten. Detta ledde i USA till att amerikanska sockerbolag försökte få den amerikanska regeringen att ta bort stödet till WHO då rekommendationerna inte beaktade de "motbevis" som sockerindustrin hade.
EU-begrepp om livsmedel som innehåller socker:
- Innehåller socker: Avser livsmedel som innehåller godkända sötningsmedel. Skall åtföljas med angivande av livsmedlets beteckning.
- Innehåller socker och sötningsmedel: Avser livsmedel som innehåller tillsatta sockerarter eller sötningsmedel. Skall åtföljas av livsmedlets beteckning.
- Innehåller aspartam (en källa till fenylaladin): Avser livsmedel med syntetiskt sötningsmedel. Skall åtföljas av livsmedlets beteckning.
Begrepp som avser avsaknad av socker:
- Sockerfritt, sockerfri, utan socker betyder att livsmedelet inte innehåller någon sockerart, vaken tillförd eller naturligt. Däremot kan andra sötningsmedel som sockeralkoholer och syntetiskt socker finnas. Detta måste då anges på förpackningen.
- Socker inte tillsatt eller osockrad betyder att ingen sockerart har tillförts. Däremot kan socker finnas naturligt i någon råvara.
- Utan vanligt socker betyder avsaknad av vanligt socker (sackaros), men kan innehålla till exempel frukt- eller mjölksocker. Dessa ska tydligt anges på förpackningen.
- Vanligt socker inte tillsatt betyder att annan sockerart än sackaros har tillsatts, vilka då skall anges på förpackning.
- Osötat, icke sötat anger att inga ämnen som ger söt smak har använts.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                