(sockerfri, utan tillsatt socker, socker inte tillsatt, osockrad, utan vanligt socker, vanligt socker inte tillsatt, osötat, icke sötat)
sugar free, no added sugar
sans sucre, sans sucre ajouté
senza zucchero, senza zuccheri aggiunti
zuckerfrei, ohne Zuckerzusatz
sin azúcar, sin azúcares añadidos
Sockerfritt är ett begrepp som är lite diffust och används ofta på ett vilseledande sätt av leverantörer, enligt Livsmedelsverket. Många vill undvika socker av olika hälsoskäl, varför leverantörer gärna påpekar varors avsaknad av socker eller låga innehållsdel. Socker är dock inte bara det vanliga vitsockert som vi normalt tänker på, utan också druvsocker, fruktsocker, maltsocker, mjölksocker etc. Läs mer > Sockerarter, sackarider.
Fritt socker (free sugar) definieras av WHO och FAO som "alla tillsatta sockerarter plus naturligt socker i honung, sirap och fruktjuicer". Därutöver finns "naturligt socker" (sockerarter) i livsmedel som frukt, fullkornspasta med mera. Definitionen är inte kemisk, eftersom socker i honung, sirap och juice också är naturligt, utan relaterad till socker ur hälsosynpunkt. Det resulterade i nya rekommendationer där intaget av fritt socker inte bör överstiga 10% av kosten. Detta ledde i USA till att amerikanska sockerbolag försökte få den amerikanska regeringen att ta bort stödet till WHO då rekommendationerna inte beaktade de "motbevis" som sockerindustrin hade.
EU-begrepp om livsmedel som innehåller socker:
Begrepp som avser avsaknad av socker:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10