Latin: Phaseolus vulgaris leguminosae
wax bean, sweet yellow bean, bush beans
haricots beurre, fève jaune
fagiolino burroso
Wachsbohnen, gelbe Bohnen
judias amarillas
Grupper inom
Bönsläktet:
Vaxbönor är en variant av arten trädgårdsböna tillhörig släkte ärtväxter. Vaxbönor är i praktiken detsamma som brytbönor (haricot verts), förutom att vaxbönornas långsmala baljor är gräddvita (vaxvita), medan brytbönornas är gröna. Vaxbönor skördas omogna när baljorna blivit 10-15 centimeter långa. Senare skörd ger trådiga bönor. Se film, klicka på "The Farm Dream" under bilden ovan. Läs mer > Bönsläktet.
- Smak: Lätt sötaktiga, ibland med lätt beska. Lätt kokta är de krispigt fräscha.
- Alternativ vara: Brytbönor, haricot verts.
- Försäljning: Säljs färska, frysta och konserverade året om. Färska från Sverige i mitten juni till mitten oktober. Import vanligen från Kenya.
- Förvaring: I kylskåp +5 till +7°C i plastpåse. Optimal luftfuktighet 85-90%. Hållbarhet färska bönor cirka 1 vecka. Vid lägre temperaturer risk för frostskador, de får bruna fläckar. Frysta upp till ett år.
SÅ ANVÄNDS VAXBÖNOR
Vaxbönor används lätt kokta, hela eller skurna i bitar på samma sätt som gröna bönor. Till sallader och som tillbehör till kött och fisk. Anses vara en delikatess. Vaxbönor kan lättstekas i smör, ingå i stuvningar och som ingrediens i gratänger.
Ansa: Färska brytbönor noppas, nyp bort skaftet och dra från nederändan bort nervtråden längs ytterkanten. Späda bönor noppas bara. Skärbönor skärs i mindre bitar.
Blanchera/koka: Färska späda gröna bönorna blancheras (förvälls) någon eller några minuter i lättsaltat vatten. Äldre bönor längre tid. Servera direkt eller kyl av dem i kallt vatten för att inte efterkoka. Överkoka inte bönor, de bör vara "al dente", ha tuggmotstånd. Gröna bönor i soppa eller gryta tillsätts sent, strax före servering.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer
Recept med Vaxbönor
Det finns 5 recept med Vaxbönor
-
Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaise
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Dillstekta lammfärsbiffar med potatis- och gurksallad
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Potatis och primörsallad
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
BBQ-sej med grönsakssallad och citronmajonnäs
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad med vårens primörer
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Team Milko