Grupper inom
Svenska hårdostar (}):
Sverige är unikt med sitt stora utbud av bra hårdostar. Vi har långa tradition av att tillverka hårdostar som sträcker sig tillbaka ända till 1700-talet. Under 1800-talet förnyades den svenska osttillverkningen vid slottens och herrgårdarnas ysterier. Utländska mejerister kallades in för att efterlikna kända kontinentala osttyper. På mejeriskolan Bjärka-Säby skapades t.ex. osten Herrgård.
Andra världskriget påverkade konsumtionsmönstret mot magra hårdostar. 1940 infördes förbud mot tillverkning av ost med en fetthalt över 30% av torrsubstansen (torrsubstans 30+ = 17 %+ fett i färdig ost. Läs mer > Fetthalt i ost). Detta förbud upphörde inte förrän 1949 då man åter kunde tillverka helfet ost. Men svenskarna hade då lärt sig att uppskatta mager ost, något som märks än idag. Läs mer > Mager osthistoria (länk nedan).
Indelning: Svenska hårdostar kan indelas i tre grupper.
- Traditionella hårdostar med lång lagringstid. Exempel Grevé och Västerbotten. Läs mer > Tillverkning hårdost.
- Ytmognad hårdost (kittostar) är karaktärsostar som behandlas med bakteriekulturer på ytan för att påskynda mogningen. Exempel: Havarti. Läs mer > Om kittostar.
- Skorpfri hårdost förpackas i plastfilm efter tillverkningen och innan lagring. Osten får mogna i förpackningen under kort lagringstid. Exempel: Hushållsost. Läs mer > Saltning, torkning hårdost.
SÅ ANVÄNDER SVENSKEN HÅRDOST
Svensken använder hårdost främst som smörgåspålägg, men den kan användas i soppor, pajer, såser, sallad, till ostfondue, som krydda eller garnering i gratänger, på crêpes, till varma smörgåsar, till pastan etc.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer
Recept med Svenska hårdostar (})
Det finns 55 recept med Svenska hårdostar (})
-
Småländsk krukost med O.P. Anderson, libbsticka och brynt enbärsbröd (plockmat)
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Johannes Persson
-
Kyckling- och bönquesadillas
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbrödspizza med rödlök och färsk rosmarin
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Kryddostskorpa
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Västerbottengratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Airams snabblagade LCHF-pannkaka *
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Älgrulader med västerbottenost i portersås
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Valnöts- och mandeltäckt röding
Tid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Kycklingfilé i apelsinsås med zucchini- och äppelgratäng
Receptgivare:
-
Brännvinsost- och basilikagratinerade pilgrimsmusslor (förrätt)
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan