Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Om tacos
(taco = mexikansk maträtt med tortillabröd, quesadillas, fajitas, burritos, enchiladas, tacos, al pastor, California burrito)
taco = mexican dish with tortilla bread
taco = plat mexicain avec du pain tortilla
taco = piatto messicano con pane tortilla
Taco = mexikanisches Gericht mit Tortillabrot
taco = plato mexicano con pan de tortilla, tostada
Taco är en mexikansk maträtt med anor från det aztekiska köket, som sprits över världen. Rätten består av nybakat tortillabröd som fyllts med allehanda tillbehör liknade franska crepes. Kan också vara rostade vikta tortillabröd, vilket vi svenskar mest förknippar med taco, eller rostade så kallade "nachochips". Begreppet taco som maträtt har oklart ursprung. På spanska har ordet många betydelser till exempel plugg, kil, eller kloss. Eventuellt kommer ordet från det aztekiska ordet "tlahco", som betyder halv, eller i mitten. Något förvirrande är att "tortilla" i Spanien avser omelett i betydelsen tårta eller kaka, medan det i Latinamerika är flatbröd, majspannkaka. För att skilja dem åt på spanska kallas mexikansk tortilla för "pan de tortilla". Sägs bara "tortilla" i svenska recept avses mexikansk sådan, den spanska omeletten benämns "spansk tortilla". Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Tortilla är det flatbröd som används som bas i tacosrätter. Majs är ett baslivsmedel i Mexico och Latinamerika och följdriktigt bakas också bröd av sådant mjöl (se recept > Hemlagade mexikanska majstortillas). Det är ett pannkaksliknande mjukt bröd som används nybakat (bild ovan t.h.). Den "tortilla" som kan köpas färdig i Sverige är som regel tillredd av vetemjöl (se recept > Hemlagade vetetortillas). Rostad eller stekt majstortilla blir hård och krispig (tortilla tostada). Förekommer i handeln som "tacoskal" (bild ovan t.v.) och "nachochips" (läs mer > Färdiga nachos, tacoskal). Läs mer > Om tortillas.
Tillbehör är allt som man råkar ha tillgång till och tycker om - finskuret grillat kött, stekt färs, fisk och skaldjur, liksom allehanda hackade grönsaker och frukt som tomater, lök, paprika, gurka, sallad, majs, bönor, guacamole och ananas. Mexikanen gillar kryddstark tacos, så hackade chilifrukter som jalapeno ingår, liksom heta såser till exempel tabasco. För att mildra hettan serveras också sur grädde (gräddfil, crème fraiche) till maten. Tillbehören serveras i olika skålar eller på större fat, varifrån gästerna väljer enligt eget önskemål.
OLIKA TACOSRÄTTER
Tacorätter i Mexico är vanligtvis med mjukt nybakat tortillabröd, medan färdiga rostade tacoskal är vanligast i Sverige. Tacos kan indelas i mjuka tortillas inklusive quesadillas (osttortillas), fajitas (köttortillas), burritos (tjocka tortillapaket), enchiladas (ugnslagade tortillas) och tosdados (rostad tortillas), det vill säga rätt med tacoskal eller nachos.
- Mjuka tortillas: Brödet viks över tillbehören och formas som "wraps", eller rullas till en cylinder.
- Quesadilla/-s ("kej-sa-di-ja") är tortilla speciellt med ost (spa. queso =ost). Traditionellt med en filataost (mozzarellaliknande) benämnd Oaxaca (läs mer > Filataostar). Andra ingredienser kan ingå men osten skall dominera. En stor quesadilla kan bestå av två tortillas med ost och annan fyllning emellan. Traditionellt pannsteks quesadillan i torr panna tills osten har smält och serveras vanligtvis varm.
- Fajitas ("små remsor" spa. faja = remsa, band) är tortilla med grillat kött, ursprungligen av bringfäste från nöt (läs mer > Njurtapp, bringfästen), eller annat mindre ädelt kött. Fajitas är ett modernt begrepp troligen från början av 1970-talet. I övrigt ingår tillbehör enligt ovan. Tacos al pastor är finhackat grillat fläskkött modell kebab, serverad med andra ingredienser på tortilla.
- Burritos ("små åsnor", spa. burro = åsna) är tortilla med all slags fyllning som rullas till en tjock cylinder och försluts i ändarna. "Liten åsna" för liknelsen mellan en åsna som bär mycket och rätten som innehåller mycket. Se recept > Carne asada burritos, klassisk köttburrito. California burritos är extra stora burritos american style med som bland annat brukar innehålla pommes frites. Se recept > California burritos.
- Enchiladas är ugnsstekt rullad tortilla med allehanda fyllning, som täcks med en tomat- och chilipepparsås toppad med riven ost. "Enchilar" = tillföra chilipeppar.
- Hårda tortillas/tortilla tostado (tacoskal, nachos): Tacoskal fylls med tillbehör enligt egen smak. Nachos används som chips gärna med dippsås, eller som bädd varpå allehanda tillbehör läggs.
Recept: Se receptgrupperna Tortillas, quesadilla; Enchiladas, burritos; Tacoskal, nachos.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-04
Läs mer
Recept med Om tacos
Det finns 26 recept med Om tacos
-
California burritos, stekt/grillat kött i tortillabröd
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Fajitakryddad kyckling med tortilla
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Karibisk fläsktaco med marinerad rödlök
Tid: 5 tim 20 min (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Quesadillas med majs, tomat och bönor
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Taco med köttfärs i tacoskal
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kyckling- och bönquesadillas
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bönenchilada
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad mexikansk majsmassa till tortillas
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tortillas med lax
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade vetetortillas
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan