Svensken äter i genomsnitt 54 kilo matbröd per år, varav merparten är mjukt bröd (94%). Resten är hårt bröd inklusive skorpor. Detta motsvarar 3-4 skivor bröd per dag. Konsumtion år 2010 i Sverige 545 miljoner kilo. Dessutom köper vi knappt 20 kilo kex, kakor, bullar och bakelser. Endast 2% av matbrödet bakas i hemmet. Försäljningen av bröd har ökat med cirka 50% sedan 1960 fram till 2010. Vi äter allt mer mjukt bröd och mindre mängd hårt bröd och vi äter idag mer bröd än potatis.

Trenden går från ljust till mörkt bröd, som idag står för 30% av sålt bröd i butik. Variationsbredden ökar med influens från andra länder och bröd konsumeras allt mer utanför hemmet i mackerier, hamburgerrestaranger och liknande. I Västsverige föredrar man stora smörgåsar, baguet, subs eller landgångar, gärna med olika röror som pålägg. Dubbla trekantssmörgåsar efter engelskt mönster är populärast i de tre storstadsområdena. I Stockholm skall det gärna vara mörkt bröd. I Norrland vill man också äta stort, men där föredrar man matiga pålägg, som köttbullar, eller pannbiff. I Skåne vill människor ha mindre smörgåsar, och inte så mycket röror och majonnäser. Allt enligt Brödinstitutets undersökningar.

Svenskens konsumtion av matbröd (kg/år)

 Brödkonsumtion

1960

1970

1980

1990

2000

2010

~2018

2010/1960

 Knäckebröd, skorpor

8,0

7,5

7.6

6,6

4,2

3,3

3,3

-59%

 Mjukt matbröd, tunnbröd

31

31

31

31

45

55

51

77%

 Summa

39

38

38

37

49

58

54

49%

Källa: Jordbruksverket 2021, 2018 = preliminärt

© Kunskapskokboken. Delvis reviderat 2021-01

Läs mer

Statistik Jordbruksverket

Brödinstitutet