Om filmjölksbröd

Om filmjölksbröd

(filmjölksbröd filmjölkslimpa, yoghurtbröd)

Engelsk översättning sour milk bread, yogurt bread

Fransk översättning pain au lait caillé, pain au yaourt

Italiensk översättning pane al latte cagliato, pane al yaourt

Tysk översättning Sauermilchbrot, Joghurtbrot

Spansk översättning pan de eche cuajada, pan de yogur

Filmjölksbröd (yoghurtbröd) är inget vedertaget begrepp utan en variant av bakpulverbröd där surad mjölk ingår. Bröd av detta slag har dock särpräglad karaktär gentemot annat bröd och förtjänar att särbehandlas som grupp.

Butiksbröd: Filmjölksbröd är inget som bagerier ägnar sig åt, förmodligen för att det är så lätt att baka själv och lite svårhanterligt (sönderfallande). Förekommer som regel inte i butiker, så man får baka det själv.

Karaktäristika: Filmjölksbröd är ett smakrikt, kompakt, tungt bröd, som samtidigt är saftigt. Det finns ljusa och mörka filmjölkslimpor och bullar. Inblandning av frön, nötter och frukt brukar vara riklig, ibland sötad med sirap eller honung. Med bakpulver går det snabbt och enkelt att tillaga. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


SÅ BAKAS FILMJÖLKSBRÖD

Filmjölksbröd är något av det enklaste och snabbaste bröd man kan baka. Degen behöver inte jäsas eller knådas och är klart på cirka 1 timme. Ett utmärkt fritidsbröd om man har tillgång till ugn, till exempel i fritidsstuga, båt eller husvagn. De torra ingredienserna kan blandas i förväg, utom bakpulvret, vilket senare blandas med filmjölk och gräddas i brödform.

Ingredienser:

  • Mjöl: Vetemjöl brukar utgöra basen i degen, som blandas med havremjöl och gryn, eller grovt eller fint rågmjöl. Ofta fullkornsmjöl, med inblandning av hela eller krossade vete- och rågkorn.
  • Vätska: Filmjölk eller yoghurt som regel, men annan surad mjölk förekommer. Mängd cirka dubbelt mot vatten/mjölk i vanligt bröd, 70-100% av mängden mjöl (dl).
  • Jäsmedel: Bikarbonat (vanligast) eller bakpulver. Även bagerijäst används, särskilt i bullar för att få dem luftigare. Läs mer > Så bakas´bakpulverbröd, filmjölksbröd.
  • Övrigt: Rikligt med nötter och fröer brukar ingå enligt egen smak eller tillgång, till exempel lin- och chiafrön, solroskärnor, hassel- och valnötter. Även frukt som russin, torkade aprikoser, lingon, äpple, pomeransskal och liknande. Runt 1 dl hackade nötter och frön per bröd och lika mycket frukt är vanligt. Surdegsbröd utan vare sig det ena eller andra förekommer (se recept > Ljus kavring med filmjölk). Sirap eller honung tillsätts om man så vill och naturligtvis lite salt. I en del recept ingår lite matolja.

Baka:

  • Deg: Ingredienserna blandas till en kladdig, halvlös smet, som hälls i en smord och helst också bröad form.
  • Grädda: Filmjölksbröd med bakpulver gräddas i lägre temperatur (175-200°C) än jästdegsbröd (225-250°C). Tillagningstiden är runt 1 timme. Kärntemperatur runt 95°C. Används stektermometer.

Vattenreduktion: När bröd bakas avgår en stor del av degens vätska i den starka värmen. Brödvikten minskar och näringsvärden ökar ganska väsentligt (vikt%). För att få korrekta värden måste vattenhalten justeras. Vattenhalten i bakat filmjölksbröd brukar ligga runt 40%, vilket ger ett saftigt bröd. Läs mer > Vattenreduktion vid brödbak.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Läs mer

Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd

Vattenreduktion vid brödbak, bakförlust

Recept med Om filmjölksbröd

Det finns 15 recept med Om filmjölksbröd