Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 299

Kcal / portion: 370

GBR (GI) / port: 13
Recept: 4444 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 11%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 7%
Ingredienser
Fullkornsvetemjöl 1.2 liter 54%
Havregryn 1.0 dl 3%
Smör el. margarin 100.0 gram 16%
Filmjölk 5.0 dl 7%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Salt 2.0 tsk 0%
Sirap 0.5 dl 5%
Linfrön hela 3.0 msk 3%
Kummin hel 2.0 tsk 0%
Solrosfrön 2.0 msk 1%
Bovete krossad 3.0 msk 2%
Brödkrydda 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -1.8 dl -0%
Garnering:
Sesamfrön 2.0 msk 2%
Linfrön hela 2.0 msk 2%
Solrosfrön 1.0 msk 1%
Ägg 1.0 styck 1%
Kockskolan:
Så rundrivs deg > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Smält matfett och häll i filmjölk. Värm till fingervarmt (ca 37°C).
- Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Tillsätt salt, sirap, linfrön, solrosfrön, bovete, kummin, brödkryddor och havregryn. Låt svälla i ca 5 minuter.
- Blanda ner mjölet och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö över ett tunt lager mjöl och låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek (cirka 30 minuter).
- Forma: Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i portionsbitar à 140 gram/st. Rundriv (rulla) till bullar (läs mer > Så rundrivs deg). Platta till dem lätt. Lägg kakorna på bakplåtspapper på en plåtar. Lägg över du och låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C i god tid.
- Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö över frön.
- Grädda en plåt i taget i ugn 10-15 minuter.
- Låt kakorna svalna under duk.
Kockens kommentar
Ljust matbröd kallas bröd med blandmjöl som rågsikt, eller fullkornsmjöl av olika slag, i motsats till vitt bröd som bakas av vetemjöl och mörkt bröd där rågmjöl är det karakteristiska. Läs mer > Om ljust matbröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 15 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd
Liknande recept som Lunchbröd med filmjölk, fullkorn, bovete, lin- och solrosfrön
-
Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa grahamsfrallor
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havre- och rågbullar med pumpafrön
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Skållade havrebullar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkla yoghurtfrallor
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rosenbröd, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia