(filmjölksbröd filmjölkslimpa, yoghurtbröd)
sour milk bread, yogurt bread
pain au lait caillé, pain au yaourt
pane al latte cagliato, pane al yaourt
Sauermilchbrot, Joghurtbrot
pan de eche cuajada, pan de yogur
Filmjölksbröd (yoghurtbröd) är inget vedertaget begrepp utan en variant av bakpulverbröd där surad mjölk ingår. Bröd av detta slag har dock särpräglad karaktär gentemot annat bröd och förtjänar att särbehandlas som grupp.
Butiksbröd: Filmjölksbröd är inget som bagerier ägnar sig åt, förmodligen för att det är så lätt att baka själv och lite svårhanterligt (sönderfallande). Förekommer som regel inte i butiker, så man får baka det själv.
Karaktäristika: Filmjölksbröd är ett smakrikt, kompakt, tungt bröd, som samtidigt är saftigt. Det finns ljusa och mörka filmjölkslimpor och bullar. Inblandning av frön, nötter och frukt brukar vara riklig, ibland sötad med sirap eller honung. Med bakpulver går det snabbt och enkelt att tillaga. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SÅ BAKAS FILMJÖLKSBRÖD
Filmjölksbröd är något av det enklaste och snabbaste bröd man kan baka. Degen behöver inte jäsas eller knådas och är klart på cirka 1 timme. Ett utmärkt fritidsbröd om man har tillgång till ugn, till exempel i fritidsstuga, båt eller husvagn. De torra ingredienserna kan blandas i förväg, utom bakpulvret, vilket senare blandas med filmjölk och gräddas i brödform.
Ingredienser:
Baka:
Vattenreduktion: När bröd bakas avgår en stor del av degens vätska i den starka värmen. Brödvikten minskar och näringsvärden ökar ganska väsentligt (vikt%). För att få korrekta värden måste vattenhalten justeras. Vattenhalten i bakat filmjölksbröd brukar ligga runt 40%, vilket ger ett saftigt bröd. Läs mer > Vattenreduktion vid brödbak.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11