Falukorv är en tjock, kokt och varmrökt maträttskorv. En slags bräckkorv om man så vill, det vill säga den skivas och bräcks (hastigt steks) i panna (se> Bräckkorv). Korven är traditionellt böjd, emedan smeten förr fylldes i fjälster ("tarmskinn", läs mer > Om inälvor) som böjde korven när den kokades. Numera i plastskinn, men korven är fortfarande böjd. Det finns raka falukorvar, mest använd av "storkök" för att den är lättare att skära rak och steka. Falukorv har EU-skyddats som "garanterad traditionell specialitet (läs mer > Ursprungsskydd EU) och måste innehålla minst 40% kött, högst 23% fett och högst 65% vatten. Se recept med falukorv, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Korven har sitt ursprung från koppargruvan i Falun från 800-talet e.Kr. Där använde man ox- och hästhud som band till malmhissarna. Det gick åt många flådda djur för ändamålet, så man importerade djur från andra landsdelar, ända ner i Småland. Därmed fick man också ett köttberg till övers. Köttet saltades och röktes. På 1500- eller 1600-talet började tyskarna, som hade stort inflytande över näringen, att göra korv av köttet modell Mettwurst (läs mer > Medisterkorv). Sådan rökt korv exporterades på 1700-talet till Stockholm och andra delar i riket. Den uppskattades mycket av huvudstadens invånare för den var köttrik och bestod av nötkött. Namnet "falukorv" lanserades i Stockholm i början på 1800-talet. Av vem är okänt, men i en lokaltidning stod 1834 att läsa: ”Hwarje år afgå till hufvudstaden betydliga partier af i Schedwi Socken tillverkad rökt Köttkorf. Denna är i Stockholm allmänt bekant under namn af Fahlu Korf, och den har där många år haft god afsättning.” I samband med "Falukalaset" i början av juni firas Falukorvens dag i Falun.

 • Korvtyp: Maträttskorv rårökt eller rökaromkokt typ wienerkorv (ty. Brühwurst). Finmald köttmassa stoppad i plastskinn. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
 • Smak: Mild smak. Barnvänlig.
 • Alternativ vara: Köttkorv eller annan mild korv.
 • Försäljning: Allmänt förekommande i handeln, stort utbud. Halvböjd eller ringform. Ibland även rak. Även ekologisk falukorv och så kallad viltfalu.
 • Jämförpris relativt annan huvudvara: Mycket lågt, stor spridning 30-70 kr/kg. Ekologisk 70-100 kr/kg. Gäller även tillagat. Läs mer > Om prisjämförelser.
 • Förvaring: 0-4°C upp till en vecka. Se förpackning.


Innehåll: Gris- och nötkött. Viltfalu är lite extra rökt gris- och nötkött (viltkött?). Dessutom fett från gris, potatismjöl, lök, kryddextrakt och vatten. Korven är "rökt" men ändå inte rökt, utan som regel smaksatt med rökarom (läs mer > Om rökning). Vanliga tillsatser är antioxidationsmedel E300 och konserveringsmedel E250. Se förpackning.

 • Köttandel *): Medel - Högt. Verklig andel 40-60% (på paketet 50-70%, se fotnot).
 • Vattenhalt: Medel, vanligen 60-65%.
 • Relativ fetthalt *): Medel, 18-23%.
 • Relativ proteinhalt *): Lågt 7-11%.
 • Kolhydrater: Medellågt, 4-6%.
 • Salthalt: Normalsaltad ~2%. Nitritsaltad E250.
 • Relativ energimängd *): Medel 230-270 Kcal/100g.

*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.


Rekommendation: Innehålls- och näringsmässigt är olika falukorvar tämligen lika varandra, så välj med avseende på pris, smak eller ekologi enligt egna preferenser.SÅ ANVÄNDS FALUKORV


Falukorv är husmanskost, nästintill en nationalrätt. Svensken lär äta i genomsnitt 3 kilo falukorv per år. Varan är färsk (förkokt/lättkokt) och behöver bara kokas lätt eller skivas och bräckas (hastigt stekas) i stekpanna. Den kan också hastigt grillas, tillagas i ugn eller ingå i en gryta. Det finns många recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

 

Läs mer

Bräckkorv

Om prisjämförelser

Om inälvor

Om korv, korvtillverkning

Om rökning

Korvkvalité

Ursprungsskydd EU

Medisterkorv

Film: Stort test av Falukorv

Korv stroganoff som den var 80-talet

Film: Gratinerad falukorv på mitt sätt

Falukorvvisan från Alla vi barn i Bullerbyn

Recept med Falukorv

Det finns 30 recept med Falukorv